Zapraszam zatem na mój "bezglutenowy debiut", czyli pierwszy słodki wypiek, do którego użyłam innej mąki niż pszenna (i tym ciastem pobiłam swój kolejny mały rekord ;))
Tym ciastem jest tarta jabłkowa na kruchym spodzie z mąki gryczanej, czyli w zasadzie klasyk, ale jednak w nieco odmienionej, zdrowszej wersji. Wiele osób mogłoby się pomylić i nie wyczuć różnicy, jednak kruche ciasto z mąki gryczanej jest bardziej kruche (wiem, to brzmi dziwnie ;)) i bardziej piaskowe, niż tradycyjne z mąki pszennej. Bądź, co bądź najważniejszy jest fakt, że smakuje równie dobrze i osoby nie tolerujące glutenu lub chcące go ograniczyć w swojej diecie, mogą cieszyć się smakiem domowej tarty z jabłkami i jeść ją bez obaw :)
Mam nadzieję, że moje kolejne "spotkania" z bezglutenowymi wypiekami będą równie udane jak to i w najbliższym czasie pojawią się tu nowe przepisy z wykorzystaniem innych mąk niż pszenna :)
Składniki (prostokątna forma do tarty):
Ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 4 łyżki cukru muscovado (zmielonego lub utłuczonego w moździerzu)
- 1 żółtko
- 100 g zimnego, twardego masła
Przygotowujemy nadzienie.
- 3 średniej wielkości jabłka
- 1 łyżka cukru muscovado
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i wylepiamy nim ciasto (jest ono bardziej kruche niż z mąki pszennej, więc jest nieco trudniej).
Nakłuwamy ciasto widelcem i układamy jabłka (można je polać rozpuszczonym cukrem z cynamonem, który ewentualnie pozostał na dnie naczynia).
Całość pieczemy ok. 25 min w temp. 170 stopni.
Studzimy na kratce, przed podaniem można tartę dodatkowo posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego! :)
Nigdy nie przestanę się zachwycać tą formą do tarty, sama taką mam jednak zawsze lubię patrzeć na wypieki innych- Twoja tarta wygląda pięknie; )
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, warto korzystać czasem z innych mąk :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna tarta :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale!! Gdybyś mieszkała bliżej to wpadłabym na kawałeczek tarty i pogaduchy :D
OdpowiedzUsuńA czy zamiast masla można dac staly olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńTrudno mi odpowiedzieć na to pytanie, bo nigdy nie pracowałam na tym składniku. Oczywiście można spróbować, bo to tłuszcz o podobnej konsystencji, ale nie mam pojęcia jak się zachowa w tym wypieku. Pozdrawiam.
Usuń