Przepis na jaglane brownie jest szybki i prosty, często mówi się o nim, że jest idealny na studencką kieszeń, bo dodatkowo jest naprawdę tanim ciastem, a bądź co bądź domowym i pysznym :) Cała trudność w zrobieniu tego ciasta (bo przecież zawsze musi być jakiś "haczyk" ;)) to ugotowanie kaszy i jej ewentualne zmielenie na "budyń" za pomocą blendera, który nie koniecznie musi znaleźć się na stanie studenckiej kuchni ;) Można jednak użyć kaszy w "czystej" postaci, ciasto nie będzie po prostu miało gładkiej, jednolitej konsystencji (u mnie było 50:50, ponieważ nie zmieliłam jej zbyt dokładnie). Poza tym do brownie nie potrzebujemy w zasadzie nawet miksera, wystarczy łyżka lub trzepaczka, żeby wymieszać pozostałe składniki ciasta. Zatem jak widzicie każdy powinien sobie z nim poradzić bez większych problemów ;)
Jaglane brownie ma jeszcze jedną istotną zaletę - jest lekkie, nie za wysokie, łatwo się kroi, zatem można powycinać z niego prostokątne "batoniki" i zabrać ze sobą do pracy, czy na uczelnię i cieszyć się pożywnym kawałkiem własnoręcznie zrobionego ciacha! :) Dodatkowo bez większych wyrzutów sumienia, bo przecież "wiem, co jem" :)
Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, ja osobiście jestem nim absolutnie zachwycona i cieszę się, że w końcu zdecydowałam się na upieczenie mojego pierwszego jaglanego brownie i udowodniłam samej sobie, że kasza jaglana nie musi być niesmaczna :)
Przepis Kasi (z moimi delikatnymi zmianami), poznany na poznańskich warsztatach :)
Składniki (blacha o wymiarach: 29 x 23 cm):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok. 100 g)
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 3 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody
- bakalie do posypania wierzchu (u mnie płatki migdałowe)
Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (oprócz bakalii) i mieszamy. Przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy bakaliami i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Studzimy na kratce.
Smacznego! :)
Robiłam je i bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńMam w planach takie jaglane cudo, na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńKrem czekoladowy z kaszy jaglanej uwielbiam, więc brownie na pewno jest także super
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńA jaki rozmiar blaszki bedzie najlepszy do takiego brownies ?
OdpowiedzUsuńRozmiar blaszki jest podany u góry przepisu tj. 29 x 23 cm.
Usuń