23 lutego 2015

Lekkie jaglane brownie.

Witajcie w nowym tygodniu. Nadal idziemy drogą bezglutenowych wypieków. Dziś w przeciwieństwie do dwóch ostatnich przepisów w ogóle nie użyjemy mąki, ponieważ główną rolę zagra kasza jaglana.

Przepis na jaglane brownie jest szybki i prosty, często mówi się o nim, że jest idealny na studencką kieszeń, bo dodatkowo jest naprawdę tanim ciastem, a bądź co bądź domowym i pysznym :) Cała trudność w zrobieniu tego ciasta (bo przecież zawsze musi być jakiś "haczyk" ;)) to ugotowanie kaszy i jej ewentualne zmielenie na "budyń" za pomocą blendera, który nie koniecznie musi znaleźć się na stanie studenckiej kuchni ;) Można jednak użyć kaszy w "czystej" postaci, ciasto nie będzie po prostu miało gładkiej, jednolitej konsystencji (u mnie było 50:50, ponieważ nie zmieliłam jej zbyt dokładnie). Poza tym do brownie nie potrzebujemy w zasadzie nawet miksera, wystarczy łyżka lub trzepaczka, żeby wymieszać pozostałe składniki ciasta. Zatem jak widzicie każdy powinien sobie z nim poradzić bez większych problemów ;)

Jaglane brownie ma jeszcze jedną istotną zaletę - jest lekkie, nie za wysokie, łatwo się kroi, zatem można powycinać z niego prostokątne "batoniki" i zabrać ze sobą do pracy, czy na uczelnię i cieszyć się pożywnym kawałkiem własnoręcznie zrobionego ciacha! :) Dodatkowo bez większych wyrzutów sumienia, bo przecież "wiem, co jem" :)

Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, ja osobiście jestem nim absolutnie zachwycona i cieszę się, że w końcu zdecydowałam się na upieczenie mojego pierwszego jaglanego brownie i udowodniłam samej sobie, że kasza jaglana nie musi być niesmaczna :)


Przepis Kasi (z moimi delikatnymi zmianami), poznany na poznańskich warsztatach :)

Składniki (blacha o wymiarach: 29 x 23 cm):
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok. 100 g)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody 
  • bakalie do posypania wierzchu (u mnie płatki migdałowe)
Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku. Zagotowujemy 1 szklankę wody ze szczyptą soli, przepłukaną kaszę wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu ok. 10 - 15 min (aż kasza wchłonie płyn). Następnie kaszę studzimy i ewentualnie rozgniatamy blenderem na gładką masę.
Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (oprócz bakalii) i mieszamy. Przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy bakaliami i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Studzimy na kratce.

Smacznego! :) 

6 komentarzy:

  1. Robiłam je i bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w planach takie jaglane cudo, na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem czekoladowy z kaszy jaglanej uwielbiam, więc brownie na pewno jest także super

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaki rozmiar blaszki bedzie najlepszy do takiego brownies ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmiar blaszki jest podany u góry przepisu tj. 29 x 23 cm.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...