Serduszkowe ciastko na patyku można zapakować w przeźroczystą folię, obwiązać wstążką i podarować każdemu kogo się kocha lub bardzo lubi (osbie na której zależy Wam tak najbardziej na świecie, warto podarować cały serduszkowy bukiet - zachwyt gwarantowany! :)). Można wręczyć go drugiej połówce, mamie, dziadkowi, czy najlepszej koleżance, niech nie będzie to tylko dzień miłości i wielkich wyznań, a zwyczajnej życzliwości :) Bo przecież warto wywołać uśmiech na czyjejś twarzy - od święta i nie tylko, bo to przecież przepis "na uśmiech", który możecie wykorzystać każdego dnia ;)
Ciastka posmakują każdemu, są lekkie i pyszne, warto przygotować ich więcej, bo ich jedzenie jest naprawdę "wciągające" - możecie złapać się na tym, że będziecie chcieli posmakować swojego wyrobu przed wręczeniem bliskim osobom, a tu zamiast jednego ciacha zniknie 5! :) Ja użyłam do nadziania swoich serc dżemu truskawkowego, Wy możecie użyć zupełnie innego, zgodnie z Waszymi preferencjami, czy upodobaniem osoby/osób obdarowywanych :)
Tymczasem życzę Wam słodkiego tygodnia :)
Składniki (na ok. 20 ciasteczkowych lizaków) - jeśli nie posiadacie patyków do lizaków można zrobić zwykłe ciastka:
- 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania)
- konfitura/dżem o smaku truskawkowym (lub np. wiśniowa, malinowa, w kolorze miłości :))
Po tym czasie wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na blacie delikatnie oprószonym mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Wykrawamy ciastka o kształcie serc. Następnie na 1/2 części ciastek nakładamy konfiturę,, układamy patyczek i nakładamy drugie ciastko, sklejamy, dociskamy widelcem robiąc wzorek i cienko smarujemy rozkłóconym białkiem.
Przekładamy ciastka delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 - 25 min.
Studzimy na kratce.
Smacznego! :)
Chciałabym sobie je pochrupać :) przeurocze!
OdpowiedzUsuń