27 czerwca 2013

Dżem truskawkowo - rabarbarowy.

Dżemingu ciąg dalszy :) Czyli najlepsze czerwcowe połączenie: truskawki i rabarbar, zamknięte w słoiczki na zimę, kiedy będzie brakowało nam smaków lata :) Za oknem śnieg, a w piekarniku placek z dżemem truskawkowo - rabarbarowym - trzeba myśleć przyszłościowo, bo zdarzają się różne "zachciewajki" ;)
























Składniki (ilość słoiczków zależy od ich pojemności):
  • 2 kg truskawek
  • 1 kg rabarbaru
  • 400 - 500 g cukru lub więcej (w zależności od tego jak słodki dżem lubimy oraz od gęstości dżemu - jeśli jest za rzadki - dosypujemy więcej)
Truskawki opłukać, odszypułkować, rabarbar oczyścić, pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka, wymieszać. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok, dodajemy 1/2 część cukru, dalej gotujemy (co jakiś czas mieszamy). Gdy dżem zaczyna mieć odpowiednią konsystencję dodajemy resztę cukru. Gotujemy do otrzymania dość gęstego dżemu. Gorący dżem przekładamy do wypieczonych słoików i zakręcamy.

Smacznego :) 

5 komentarzy:

  1. zimą taki słoiczek dżemu to prawdziwy skarb :) pyszne wspomnienie lata :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżem dżemem, ale jaki fajny masz ten garnuszek!^

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie dżemy bez żelfixu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, że u Ciebie też ostatnio truskawkowo :D
    Planowałam cały czas zrobić taki dżem, ale chyba spasuję, chociaż gdy patrzę na ten smakowity u Ciebie to strasznie mnie kusi. pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny kubek, obłędny- chyba emaliowany? I ten kolor!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...