13 grudnia 2013

Prosty piernik z melasą.

Kupiłam słoiczek melasy, bo bardzo chciałam wypróbować przepis na pierniczki szwedzkie. Nie wykorzystałam całego, więc cały czas w głowie tkwiła mi myśl, jak wykorzystać resztę, albo chociaż kolejną część. Melasa jest nazywana czarnym złotem, ma konsystencję płynnego miodu, ale za sprawą swojej barwy, nadaje wypiekom ciemniejszy kolor niż on, a także troszkę inny smak (według mnie - ostrzejszy). Po raz kolejny w poszukiwaniu inspiracji i idealnego przepisu wpadłam na bloga Bea w kuchni, który jest ich prawdziwą skarbnicą. Skoro były pierniczki, pomyślałam, że teraz czas na piernik. Piernik z melasą, będzie świetną propozycją dla osób poszukujących nowych smaków w kuchni, tak jak ja :) Jest wilgotny i dość ciężki, zmieniłam w nim dwie rzeczy, chcąc wykorzystać to miałam w kuchennych szafkach i tak kandyzowany imbir zastąpiłam kandyzowaną skórką pomarańczową, a syrop imbirowy, domowym syropem piernikowym. I mogę powiedzieć, tak na zachętę, że wszyscy, którzy go próbowali, byli zachwyceni i podstawiali talerzyki po kolejny kawałek, a i co najważniejsze jest naprawdę prosty do wykonania! :)


Składniki (proporcje na klasyczną keksówkę):
  • 125 g masła
  • 125 g melasy (możemy wymieszać z miodem lub użyć tylko miodu)
  • 75 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 160 g mąki pszennej (dałam 190 g)
  • 80 g mąki żytniej (dałam 50 g)
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • spora szczypta soli
  • 2 jajka
  • 160 ml jogurtu (dałam 150 ml mleka)
  • 5 łyżeczek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżeczki syropu piernikowego
+ cukier puder do oprószenia  

Piekarnik rozgrzać do 170°. 
Formę natłuścić i lekko wysypać mąka (lub wyłożyć papierem do pieczenia).
Masło, melasę i cukier rozpuścić na wolnym ogniu, przestudzić.
Mąkę, przyprawy, sodę i sól wymieszać, przesiać i dodać do roztopionego masła; mieszając dodawać jajka, jogurt lub mleko, syrop piernikowy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Masę przelać do formy i piec ok. 50 minut. Pozostawić w formie na ok. 15 minut, a następnie wystudzić na kratce. Wystudzony piernik oprószamy cukrem pudrem. 


Smacznego! :) 

*Piernik ten jeszcze lepiej smakuje po kilku dniach, dlatego można szczelnie zawinąć go w folię i pozostawić tak na 1-3 dni.

3 komentarze:

  1. Ja w zasadzie pochłonę każdy rodzaj piernika, każdy mnie równie zachwyca, co ciekawi... no i smakuje! Twój też mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo zachęcający :) ja jeszcze nie wiem który upiekę na święta, ale na pewno będzie to jakiś szybki piernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma jak kawałek aromatycznego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...