18 grudnia 2013

Sernik z makiem. Seromakowiec.

W jeden z ostatnich weekendów upiekłam dwa serniki. Oba wyszły pyszne i z obu byłam dumna jak paw (pierwszy mogliście już zobaczyć tu) :)  To były bardzo dobre, sernikowe dni. Ciężko teraz uwierzyć w to, że kiedyś w kuchni mógł "tworzyć się" sernik i kompletnie mnie to nie interesowało, był "ble" i tyle. Teraz robię je sama i zastanawiam się nad cechami, które wyróżniają jeden od drugiego. Cóż, człowiek jest nieobliczalny i zmienny (a szczególnie kobieta :)) i teraz jestem ich wielką miłośniczką :) Nigdy nie robiłam seromakowca (bo nie lubiłam.. :)), był to mój absolutnie pierwszy raz z tego typu wypiekiem i wyjątkowo udany ;) Prezentuje się okazale, tak jak powinien prezentować się sernik na Boże Narodzenie, a wszystko to dzięki warstewce makowej, która błyszczy i mieni się w świetle, nawet piękniej niż nie jedna bombka na choince :)))


Inspiracja: Słodki Świat Kasi

Składniki (tortownica 20 cm):

Spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 85 g  twardego, zimnego masła lub margaryny
  • skórka otarta z 1/3 cytryny 
  • 50 g cukru pudru (przesianego)
  • 1 małe żółtko 
  • 1 łyżka zimnego mleka
Masa makowa:
  • 450 g masy makowej (przepis na domową masę znajdziecie tu)
  • 1 duże jajko
  • 90 g cukru
  • 2 czubate łyżki kaszy manny
Masa serowa:
  • 500 g twarogu (3 - krotnie mielonego lub serka z wiaderka)
  • 75 g masła lub margaryny
  • 125 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/2 budyniu waniliowego/śmietankowego (20 g)
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
+ mak do posypania wierzchu sernika

Mąkę i masło pokrojone na kawałki wkładamy do miski, miksujemy na wysokich obrotach, aż do powstania kruszonki. Dodajemy skórkę cytrynową oraz cukier puder, nadal miksujemy. Na koniec dodajemy żółtka i mleko, miksujemy do połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z misy i formujemy na blacie kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę lub całą noc. 
Schłodzone ciasto rozkładamy na tortownicy i podpiekamy 10 - 15 min w temperaturze 170 - 180 stopni. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.
Przygotowujemy masę makową. Jajko ubijamy z cukrem na puch, dodajemy masę makową i kaszę mannę. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy masę serową. Jajka ubijamy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy twaróg i miękkie masło lub margarynę, następnie dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wykładamy masę makową, a następnie masę serową. Wierzch posypujemy równomiernie  makiem, żeby utworzyła się cienka warstewka.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze ok. 10 min.
Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce.

Smacznego! :) 

5 komentarzy:

  1. wygląda jak marzenie :) dostojnie i pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki ładny środek, falujący:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zaszufladkuję i przekażę mojej szanownej Rodzicielce, która po świętach obiecała Tacie sernikomakowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny :) To zdecydowanie moje ulubione świąteczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To idealna świąteczna propozycja...i smakosze serowca i makowca będą zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...