Inspiracja: Słodki Świat Kasi
Składniki (tortownica 20 cm):
Spód:
- 150 g mąki pszennej
- 85 g twardego, zimnego masła lub margaryny
- skórka otarta z 1/3 cytryny
- 50 g cukru pudru (przesianego)
- 1 małe żółtko
- 1 łyżka zimnego mleka
- 450 g masy makowej (przepis na domową masę znajdziecie tu)
- 1 duże jajko
- 90 g cukru
- 2 czubate łyżki kaszy manny
- 500 g twarogu (3 - krotnie mielonego lub serka z wiaderka)
- 75 g masła lub margaryny
- 125 g cukru
- 2 duże jajka
- 1/2 budyniu waniliowego/śmietankowego (20 g)
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mąkę i masło pokrojone na kawałki wkładamy do miski, miksujemy na wysokich obrotach, aż do powstania kruszonki. Dodajemy skórkę cytrynową oraz cukier puder, nadal miksujemy. Na koniec dodajemy żółtka i mleko, miksujemy do połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z misy i formujemy na blacie kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę lub całą noc.
Schłodzone ciasto rozkładamy na tortownicy i podpiekamy 10 - 15 min w temperaturze 170 - 180 stopni. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.
Przygotowujemy masę makową. Jajko ubijamy z cukrem na puch, dodajemy masę makową i kaszę mannę. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy masę serową. Jajka ubijamy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy twaróg i miękkie masło lub margarynę, następnie dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wykładamy masę makową, a następnie masę serową. Wierzch posypujemy równomiernie makiem, żeby utworzyła się cienka warstewka.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze ok. 10 min.
Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce.
Smacznego! :)
wygląda jak marzenie :) dostojnie i pięknie!
OdpowiedzUsuńjaki ładny środek, falujący:)
OdpowiedzUsuńPrzepis zaszufladkuję i przekażę mojej szanownej Rodzicielce, która po świętach obiecała Tacie sernikomakowiec:)
OdpowiedzUsuńŚwietny :) To zdecydowanie moje ulubione świąteczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńTo idealna świąteczna propozycja...i smakosze serowca i makowca będą zadowoleni :)
OdpowiedzUsuń