Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z książki Kasi "Moje ciasto".
Składniki (keksówka o wym. ok. 12 x 27 cm ):
Ciasto:
- 50 g masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 20 g drożdży
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 450 g masy makowej (przepis na domową masę znajdziecie tu)
- 2 łyżki kaszy manny
- 50 g rodzynek
- 2 łyżeczki likieru cytrynowego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
W misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wlewamy resztę mleka i gotowy rozczyn. Wyrabiamy, na końcu dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Możemy ew. podsypać trochę mąki, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wkładamy ciasto do obsypanej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłe miejsce (musi podwoić objętość).
Przygotowujemy nadzienie: rodzynki mieszamy w miseczce z likierem, a a w drugiej misce masę makową z kaszą. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na papier do pieczenia oprószony mąką i rozwałkowujemy na duży prostokąt (o wym. ok. 20 x 40 cm). Rozkładamy na cieście równomiernie masę makową i zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku od jednej i drugiej strony do środka, tworząc rogi. Przekładamy zawinięte ciasto razem z papierem do formy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 0,5 h.
Wyrośnięte ciasto smarujemy rozkłóconym białkiem, posypujemy środek odsączonymi rodzynkami i skórką pomarańczową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez ok. 40 min.
Po wyjęciu studzimy na kratce nie wyjmując makowca z foremki przez 15 min. Następnie wykładamy go na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego! :)
Jaki ''nadziany'' makiem ! Bardzo bogaty :) Musi smaować obłędnie.
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńZeczywiście wygląda groźnie, a nawet bardzo, ale nie licząc tego jest bardzo aperyczny:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie do schrupania :) mniam!!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pozytywnie-smaczne zakręcenie :D
OdpowiedzUsuń