5 października 2014

Ciasto marchewkowe.

Jesienią w wypiekach królują nie tylko owoce, ale i warzywa, bo przecież także one są teraz najlepsze. Nie mam tu na myśli wyłącznie pięknych dyń, ale też równie urocze, pomarańczowe marchewki :)

Bo nie ma jesieni bez aromatycznego ciasta marchewkowego :) Kiedy na dworze robi się chłodno, to w domu szukamy ocieplenia, przyjemnego klimatu, taki niewątpliwie wytwarza się podczas przygotowywania, pieczenia i jedzenia tego ciasta. Do kuchni i całego domu (za sprawą wyjątkowego zapachu) wkraczają przyprawy korzenne na czele z cynamonem i od razu robi się cieplej :) Szarość i zimno idą jakby w zapomnienie.

Ciasto marchewkowe nie tylko pięknie pachnie, ale też świetnie smakuje. Jest ciężkie i sycące, takie, jakie powinno być ciasto na jesień. Wypełnione po brzegi orzechami włoskimi, migdałami, wiórkami kokosowymi i oczywiście marchewką. Jeden zjedzony kawałek daje dużo pozytywnej energii, więc warto zjeść go choćby na śniadanie, a wyjście do pracy, czy szkoły nie będzie już takim przykrym obowiązkiem, bo będziecie "naładowani" ;) Ciasto wykończyłam jogurtowym lukrem, który nadaje mu odrobiny lekkości.

Upieczcie je i spróbujcie, nie tylko w niedziele, ale przede wszystkim w każdy inny dzień tygodnia, polecam ;)


Składniki (forma 20 cm):

Ciasto:
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 300 g startej marchewki (na tarce o grubych oczkach)
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 50 g migdałów (posiekanych)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, a następnie cały czas miksując po jednym żółtku, na koniec dodajemy masło. Przesiewamy mąkę, proszek i przyprawy, dodajemy do masy w trzech partiach, za każdym razem lekko mieszając. Na koniec dodajemy marchewkę, orzechy, migdały i wiórki, wszystko mieszamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier jogurtowy.

Lukier jogurtowy:
  • 200 g cukru pudru
  • 3 - 4 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
Ucieramy lukier, aż będzie miał gęstą, lśniącą konsystencję. Wykładamy lukier na przestudzone ciasto. Dekorujemy orzechami włoskimi.

Smacznego! :)


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...