21 listopada 2014

Czekoladowo - orzechowy torcik bezowy.

Na koniec tygodnia mam dla Was coś wyjątkowego - czekoladowo - orzechowy torcik bezowy, który spokojnie można byłoby nazwać też bezowym torcikiem na jesień. Bezy kojarzą się nam głównie z latem, świeżymi owocami i lekką, kremową śmietaną. A przecież jesień ze swoimi dobrociami też zasługuje na to żeby mieć swój własny tort bezowy, prawda? :) Czekolada i orzechy też chcą mieć swoje 5 minut  i zawędrowały do mojego tortu.

Pomyślicie pewnie, że beza, w dodatku czekoladowa, z dodatkiem kremu mascarpone i orzechów będzie bardzo, bardzo słodka i po zjedzeniu kawałka zemdli Was od nadmiaru cukru - otóż muszę Was zaskoczyć i wyprowadzić z błędu - całość składa się oczywiście na słodki deser (bo co to za deser, który nie jest słodki.. ;)) o przyjemnym smaku, ale nie powodujący efektu "przesłodzenia" ze względu na obecność gorzkiej czekolady. Jest ona tu składnikiem "przełamującym" tradycyjną słodycz bezy. Dajcie wiarę, że ten torcik był najmniej słodkim bezowym wypiekiem, jaki miałam okazję zrobić, poważnie ;)

Warto go zrobić, bo świetnie smakuje to po pierwsze, a po drugie patrząc na niego szarość za oknem odchodzi na drugi plan, listopad robi się jakby cieplejszy, a o kaloriach kompletnie się nie myśli, jest słodko i błogo, jesiennie, ale jesiennie w bardzo pozytywny sposób :)

Może to maleństwo ubogaci Wasz weekend? Albo zrobicie je dla kogoś w prezencie urodzinowym lub imieninowym? :) Myślę, że choć nazwałam go torcikiem jesiennym świetnie wkomponowałby się także w świąteczny stół, bo przecież czasem może być trochę mniej tradycyjnie ;)

Słodkiego weekendu! :)


Składniki (torcik o śr. ok. 15 cm):

Czekoladowe blaty bezowe:
  • 2 białka
  • 115 g cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 10 g czekolady gorzkiej
  • odrobina soku z cytryny
Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie kakao - delikatnie, aby piana nie opadła oraz startą czekoladę i odrobinę soku z cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy trzy okręgi o śr. ok. 12 cm. Każdy okręg wypełniamy przygotowaną bezą, tworząc trzy blaty. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 160 stopni. Studzimy na kratce.

Krem orzechowy:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka masła orzechowego lub kremu orzechowego
  • 200 g prażonych orzechów laskowych (100 g posiekanych, 100 g w całości)
  • 30 g czekolady gorzkiej
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo serek mascarpone, a następnie masło lub krem orzechowy i posiekane orzechy.
1/3 kremu wykładamy na pierwszy bezowy blat, układamy 1/3 orzechów i ścieramy 10 g czekolady. Analogicznie postępujemy z 2 i 3 blatem. Podajemy od razu.

Smacznego! :) 

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...