10 grudnia 2014

Bożonarodzeniowe cake pops.

"Piernik na patyku", czyli tak jak obiecywałam piernik znów jest "na tapecie", choć go nie widać, to jest i świetnie smakuje.

A żeby zrobić tytułowe 10 bożonarodzeniowych cake popsów i sprawić by dzieci zjadły choć trochę świątecznego piernika, który w tradycyjnej postaci może być dla nich zbyt mało "atrakcyjny", wystarczy z niego odkroić dwa średniej grubości plastry, zmieszać z mascarpone i udekorować. Prawda że proste? I dzieci będą w 7 niebie ;)  

Cake pops'y, które zrobiłam na Wielkanoc biły na blogu rekordy popularności i jest to jeden z czołowych przepisów tego roku. Pomyślałam więc, że jeśli tamte spodobały się Wam tak bardzo, to czemu nie zrobić też wersji na Boże Narodzenie? W równie prostej i przystępnej formie, tak żeby mógł poradzić sobie z nimi każdy, a przede wszystkim dzieci, bo robienie i jedzenie cake popsów, to frajda głównie dla nich :)

Zatem jeśli udekorowaliście już wszystkie pierniczki, które były do udekorowania, ale nie macie jeszcze dość (tzn. jeśli mali cukiernicy nie mają ;)), polecam dekorowanie bożonarodzeniowych cake pops - to coś dla Was :) Mamy, babcie albo ciocie muszą tylko upiec piernik, kupić mascarpone i "sprzęt" potrzebny do dekoracji, a maluchy zajmą się resztą, bo to im sprawia to chyba największą radość (Panie mogą jedynie dawać wskazówki i trochę pomóc, bo często ciężko jest się powstrzymać ;))

Oczywiście nie jest to zabawa tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych (sama robiłam je bez małych pomocników :)) - przygotowując takie cake pops'y można sprawić komuś bliskiemu słodką, świąteczną niespodziankę i będzie to własnoręczna robota! :)

P.S Przepis na bardzo dobry piernik znalazłam na stronie Moje Ciasto, moją nieco zmodyfikowaną wersję znajdziecie tu. Tak jak napisałam wystarczą 2 plastry o wadze ok. 140 gram, a jeśli chcecie zrobić ich więcej, ale mieć także piernik na Święta, to warto upiec dwa :)

Dekoracja: Inspiracja

Składniki (10 sztuk):
  • 145 g piernika (przepis znajdziecie tu)
  • 125 g zimnego serka mascarpone
  • 100 g czekolady + 1 łyżka oleju rozpuszczona w kąpieli wodnej lub 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej (ja użyłam deserowej Dr. Oetker)
  • pisaki cukrowe - kolor zielony i żółty oraz posypki perełki Dr. Oetker
Pokruszone ciasto mieszamy z serkiem mascarpone. Formujemy dłońmi kulę. Z kuli odrywamy 10 równych części i formujemy kuleczki. Układamy je na tacy i wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.
Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub przygotowujemy polewę wg. przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy 10 patyczków do lizaków (lub wykałaczek, słomek). Wyjmujemy kulki z lodówki.
Końcówkę 1 patyczka zanurzamy w czekoladzie, następnie nabijamy kulkę i zanurzamy je w płynnej polewie czekoladowej. Odkładamy lizaka, aż polewa  lekko spłynie i dobrze zastygnie (na folię aluminiową lub nabijamy lizaka na styropian), następnie zielonym pisakiem rysujemy choinkę i posypujemy ją kolorowymi perełkami (lub delikatnie dotykamy do rozsypanych na talerzyk), na końcu żółtym pisakiem rysujemy gwiazdkę. Analogicznie postępujemy z kolejnymi cake popsami.
Lizaki wkładamy na 15 minut do lodówki, do schłodzenia. Przechowujemy także w lodówce.

Smacznego! :)


Jest to wpis sponsorowany przez markę Kasia oraz Dr. Oetker.

7 komentarzy:

  1. cudowny pomysł na świąteczny podarek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne :) pierniczkowych jeszcze nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój, synek skakał by radości jak by dostał takie ciasteczkowe lizaki :D Muszę mu zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na słodki prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię dekorować pierniczki, ale zazwyczaj robię tak ok 80- 100 i udekorowanie ich przyprawia mnie o niezły ból pleców, więc już pod koniec po prostu chcę skończyć i rozprostować kości; D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bosko! Pięknie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł z tą dekoracją w choineczki:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...