16 grudnia 2014

Sernik królewski.

Tak jak pisałam Wam przy okazji jednego z ostatnich postów, świąteczny stół potrzebuje króla, jednego, najważniejszego, który będzie "górował" nad całym stołem, zatem piernik, piernikiem, ale przecież na Święta nie może zabraknąć też sernika! A najlepiej, gdy będzie to właśnie sernik królewski, bo nie dość, że odpowiednią, królewską ma nazwę, to jeszcze idealnie wpisuje się w nadchodzące Święta, bo będziemy w końcu świętować narodziny króla! :)

Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych i chyba najbardziej znanych serników w naszym kraju, robi się z okazji ważnych świąt, ale też "tak po prostu", bo jest pyszny i dość prosty do przygotowania. Jego nazwa nie wynika z tego, że był wypiekany dla królów i wysoko postawionych dostojników (bynajmniej nie znalazłam takiej informacji ;)), ale z jego wyjątkowego smaku, z faktu, że powinien posmakować dosłownie każdemu - i powiem Wam, że coś w tym jest, bo jak nie jadłam serników w ogóle, tak ten jest jednym z moich ulubionych :)

Wiem, że nie każdy musi go znać, może trafi tu jakiś młody adept sztuki kulinarnej, który poszukuje wyjątkowego sernika na Święta i chciałby się dowiedzieć więcej tej "pyszności" sernika królewskiego :) Zatem już wyjaśniam: serniki na kruchym cieście z reguły dobrze smakują, smaki kruchego ciasta i masy serowej jakoś dobrze się uzupełniają i wychodzi z tego fajna całość, tak jest też w tym przypadku, ale dodatkowo ciasto jest "podkręcone" jeszcze kakao, a jak wiadomo jest to składnik "wyższej klasy" i sernik zyskuje tym dodatkowy punkt. No i słowo o masie serowej: nie za słodka, z wyczuwalną budyniową nutą, niespotykana chyba w żadnym, innym serniku. Od sernika królewskiego ciężko się "oderwać" i to jest chyba najlepsze wytłumaczenie jego nazwy ;)

Podsumowując to wszystko: jeśli poszukujecie sernika "uniwersalnego", który będzie smakował całej rodzinie, to jest to właśnie sernik królewski :)


Składniki (forma 20 cm):

Ciasto kruche:
  • 125 g mąki
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, każdą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 45 minut.
Przygotowujemy masę serową ok. 15 minut przed wyjęciem ciasta.

Masa serowa (jeśli chcecie żeby sernik był wyższy i bardziej dostojny pomnóżcie składniki x2):
  • 500 g sera (mielonego trzykrotnie lub wiaderkowego)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g bardzo miękkiego masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (małe)
Ser ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po kawałku masło oraz po jednym jajku. Na koniec łyżka po łyżce, cały czas miksując dodajemy budyń.
Wyjmujemy pierwszą część ciasta z lodówki i ścieramy je na grubych oczkach na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Lekko dociskamy. Wylewamy masę serową. Wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy tak jak pierwszą.
Sernik pieczemy w 160 stopniach przez ok. 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie na kratce najlepiej przez całą noc (całkowicie wystudzony sernik można włożyć do lodówki).

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Dla królów czy nie dla nich, dla mnie na pewno!; D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochamy serniki a tego zjadłybyśmy calutkiego nie dzieląc się z nikim :D
    Pozdrawiamy cieplutko candy-pandas.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Cudownie kontrastujące kolory!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, przypomniało mi się jak piekła go moja babcia <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieki go nie jadłam.... Cudnie wygląda :)!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...