22 stycznia 2013

Chleb serowy.

Dodając bloga na Durszlaku zaznaczyłam, że będą się tu pojawiać słodkie wypieki, desery i pieczywo. Pierwsze dwa punkty już się pojawiły, czas więc na trzeci :) Serię chlebków drożdżowych rozpocznie chleb serowy. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy można powiedzieć, że podbił nasze serca. Ma smaczną, chrupiącą, serową skórkę i pięknie pachnie zapiekanym serem :) Przepis mówi o dodaniu pietruszki, dodałam jej raz, przy kolejnych podejściach zrezygnowałam, bo mi po prostu nie pasowała :) Warto go zrobić, bo jest naprawdę smaczny, a przygotowanie nie przysparza kłopotów, polecam! :)

Przepis (trochę zmodyfikowałam) pochodzi z czasopisma Ale Pychota! nr 5.



Składniki (na 1 bochenek):
  • 550 g mąki pszennej
  • 150 g sera typu cheddar
  • 30 g sera Edamskiego
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 350 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
+ 1 rozkłócone jajko do posmarowania, olej do natłuszczenia miski

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i szklanki mleka przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż "ruszy". W tym czasie ścieramy sery na tarce o grubych oczkach (ok. 20 g zostawiamy do posypania wierzchu)  i mieszamy w misce z pozostałą mąką. Dodajemy rozczyn, resztę mleka, gorczycę i sól, wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski. Ciasto wykładamy na blat, nadal wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę smarujemy olejem, wkładamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto przykładamy na oprószony blat i wyrabiamy jeszcze przez 2-3 minuty. Z ciasta formujemy kulę, układamy na blasze i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok. 20-30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wyrośnięty chleb smarujemy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wycinamy na nim krzyż i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy przez ok. 10 min w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Studzimy na kratce.

Gotowe ! :)



8 komentarzy:

  1. Chleb serowy to coś dla nas :D Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, porywam kromeczkę na śniadanie, pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie smaczny tylko szkoda ,ze moj máx nie cierpi sera:(

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku jak pięknie Ci wyrósł! Zazdroszczę talentu do pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczywko z chrupiącą serową skorupką :) Twój chleb wygląda wspaniale, idealny na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. CUDNOŚCI:) MAM TYLKO PYTANIE, CZY MOŻNA GO UPIEC W TORTOWNICY? POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Chlebek po uformowaniu ładnie trzyma formę, więc spokojnie można piec go nawet na tradycyjnej, prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą, może być też tortownica :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...