Przepis (trochę zmodyfikowałam) pochodzi z czasopisma Ale Pychota! nr 5.
Składniki (na 1 bochenek):
- 550 g mąki pszennej
- 150 g sera typu cheddar
- 30 g sera Edamskiego
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 1,5 łyżeczki soli
- 25 g drożdży świeżych
- 350 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i szklanki mleka przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż "ruszy". W tym czasie ścieramy sery na tarce o grubych oczkach (ok. 20 g zostawiamy do posypania wierzchu) i mieszamy w misce z pozostałą mąką. Dodajemy rozczyn, resztę mleka, gorczycę i sól, wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski. Ciasto wykładamy na blat, nadal wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę smarujemy olejem, wkładamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto przykładamy na oprószony blat i wyrabiamy jeszcze przez 2-3 minuty. Z ciasta formujemy kulę, układamy na blasze i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok. 20-30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wyrośnięty chleb smarujemy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wycinamy na nim krzyż i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy przez ok. 10 min w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Studzimy na kratce.
Gotowe ! :)
Chleb serowy to coś dla nas :D Pychotka :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, porywam kromeczkę na śniadanie, pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńPewnie smaczny tylko szkoda ,ze moj máx nie cierpi sera:(
OdpowiedzUsuńO jejku jak pięknie Ci wyrósł! Zazdroszczę talentu do pieczywa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczywko z chrupiącą serową skorupką :) Twój chleb wygląda wspaniale, idealny na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCUDNOŚCI:) MAM TYLKO PYTANIE, CZY MOŻNA GO UPIEC W TORTOWNICY? POZDRAWIAM.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Chlebek po uformowaniu ładnie trzyma formę, więc spokojnie można piec go nawet na tradycyjnej, prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą, może być też tortownica :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)