Anyżki to ciastka znane Nam przede wszystkim z cukierni. Małe, białe, cudownie pachnące anyżem. Kiedyś można było je kupić bez problemu, teraz zniknęły, bo zniknęła też cukiernia w której je kupowaliśmy. Trzeba było więc jakoś temu zaradzić :) Chciałam jak najlepiej odtworzyć smak i wygląd znanych nam ciasteczek i udało się :) Skorzystałam z podpowiedzi z bloga Sprawdzona Kuchnia oraz książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Są bardzo proste w wykonaniu, naprawdę warto je zrobić, bo smakują wspaniale, a jak pachną! :) Polecam!
Składniki (ok. 30 sztuk ciastek):
200 g cukru pudru
2 jajka
150 g mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka mielonego anyżu lub dwie rozgniecione w całości w moździerzu gwiazdki anyżu
Jajka ubijamy z cukrem pudrem do białości. Nadal ubijając stopniowo dodajemy do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (trzeba bardzo uważać, 150 g mąki to wartość przybliżona wszystko zależy od tego na jaką mąkę trafimy). Mąkę dodajemy do momentu aż masa będzie na tyle gęsta, że ciastka nie będą się nam rozlewały. Do gotowej masy wsypujemy anyż i krótko ubijamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy papier masłem (lub używamy maty do makaronikow). Ciastka formujemy na okrągłe placuszki małą łyżeczką lub rękawem z odciętą końcówką. Odstawiamy je na ok. 30 min (ma to wpływ na wytworzenie się skorupki na cieście, która odpowiada za ich kształt). Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.
Nie dość, że zniknęły, to na amen zapomniałam ich smak:) Nie pamiętam nawet czy lubię anyż:p
OdpowiedzUsuńWspaniałe! u nas można je jeszcze kupić choć wydaje mi się, ze kiedyś smakowały lepiej.
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńChoć nie każdy lubi anyż :)
To fakt, anyż jest specyficzną przyprawą: albo się go kocha albo nienawidzi :)
UsuńTo ja zdecydowanie zaliczam się do tych kochających, smak dzieciństwa, anyż mam, musze KONIECZNIE upiec ;)
OdpowiedzUsuńJa też należę do tej pierwszej grupy, serdecznie polecam :)
UsuńMam wszystkie składniki ! Idę więc piec moje pierwsze anyżki ; )
OdpowiedzUsuń