Składniki (ok. 25 ciastek):
- 125 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 70 g cukru pudru
- 150 g mąki
- ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
- 1 żółtko
Wyjmujemy ciasto, obficie oprószamy mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciastka o dowolnym kształcie. Układamy gotowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 7 - 8 min.
Studzimy na kratce.
Przygotowujemy lukier królewski.
Lukier królewski:
- 1 białko
- 250 g cukru pudru
Białko ubijamy, aż powstaną "wstążki". Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy puder i dowolny barwnik (ilość zależna jest od koloru jaki chcemy uzyskać). Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego z okrągłą, małą końcówką.
Dekorujemy ciasteczka, na początku obrysowujemy kształt (tu lepszy jest gęściejszy lukier - dodajemy nieco więcej pudru), następnie wypełniamy środek. Możemy posypać dowolną posypką - u mnie cukier błyszczący :) i odstawiamy do wyschnięcia.
Smacznego! :)
Zapraszam także do obserwowania Happy Kitchen na:
Urocze są te ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
Usuńjakie pomysłowe! super:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzeurocze :) !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper foremka, gdzie ja kupiłaś? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, foremki można kupić tu: http://livebeautifully.pl/pl/p/Foremki-do-ciastek-szampanskie/813 :)
UsuńForemki pierwsza klasa. Ciasteczka bezapelacyjnie wygrywają nawet z Pavlovą.
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę uroczo!
OdpowiedzUsuń