17 lutego 2014

Bułeczki serowe.

Od czasu do czasu warto poświęcić się i wstać trochę wcześniej niż zwykle, bo kto z nas nie lubi zjadać na śniadanie świeżego, pachnącego pieczywa? Oczywiście można "skoczyć" do pobliskiego sklepu, czy piekarni i przynieść do domu siatkę bułek. Zajmie to najwyżej 15 minut. Pieczenie bułek w domu trwa 1,5 godziny, ale uwierzcie, warto! :) Dla zapachu piekącego się pieczywa, unoszącego się po domu, dla chrupiącej skórki, dla delikatnego, jeszcze ciepłego miąższu. Śniadanie z domowymi bułeczkami, to już nie zwykłe śniadania, to pewien rodzaj celebracji jedzenia. Własnoręcznie upieczoną bułkę je się dłużej, nie zawsze z dodatkiem w postaci wędliny czy sera, ale z samym masłem, bo chce się poczuć bardziej jej wyjątkowy smak. Spróbujcie. Nie każdego dnia, nawet nie co tydzień (sama nie piekę pieczywa codziennie), nie z przymusu, ale wtedy kiedy poczujecie chęci. Pieczcie i cieszcie się tym, że możecie sprawić sobie i najbliższym przyjemność! :)

Ja poczułam chęć do pieczenia kiedy zobaczyłam w lodówce kawałek cheddara, nie mógł leżeć tam bezczynnie, trzeba było go wykorzystać, najlepiej do upieczenia domowego pieczywa, bo świetnie się z nim komponuje. Najlepsza jest właśnie taka spontaniczność :)

Jeśli lubicie bułki ze skorupką ze stopionego sera, nie będziecie zastanawiać się długo, jestem tego pewna :)



Składniki (6 bułeczek):

Rozczyn:
  • 15 g drożdży
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
Z podanych składników przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, na koniec dodajemy mąkę - mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min aż "ruszy".

Ciasto:
  • cały rozczyn
  • 150 g mąki pszennej
  • 3/4  łyżki soli
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1 czubata łyżka rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 80 g sera cheddar (startego na najmniejszych oczkach)
Mąkę i sól mieszamy w misce, dodajemy rozczyn, wodę, masło i 1/2 część sera. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski oprószonej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h (do podwojenia objętości). 
Po tym czasie ponownie przez chwilę zagniatamy ciasto na oprószonym mąką blacie, formujemy wałek i odrywamy 6 kawałków o podobnej wielkości. Formujemy bułeczki. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, posypujemy każdą bułkę pozostałym serem i odstawiamy na kolejne 15 min do wyrośnięcia.
Pieczemy bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min (aż będą złociste). Studzimy na kratce.

Smacznego! :)


Zapraszam także do obserwowania Happy Kitchen na:  

http://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/fb_zps5381ab6c.pnghttp://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/pinterest-icon-flower-red_zps02655f9f.pnghttp://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/instagram_circle_gray-64_zpsf97bea57.png

7 komentarzy:

  1. fajne bułeczki, uwielbiam takie przepisy na domowe pieczywko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na domowe bułeczki długo nie trzeba mnie namawiać <3
    Wyglądaja cudownie, jeszcze ten wierzch, zapewne taaaak chrupiący! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki pyszne i zdjęcia niezwykle apetyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic nie zastąpi domowego pieczywa! Bardzo fajne buły :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie śliczne bułeczki! : )
    Zawsze jak byłam mała wybierałam w piekarni właśnie takie!
    Piękne zdjęcia znów. *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne bułeczki dla mnie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem fanatyczką domowych buleczek :) chetnie je wypróbuje

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...