9 lutego 2014

Walentynkowe babeczki z kremem cukierkowym (z cukierków pudrowych).

Do zrobienia cukierkowego kremu zainspirowała mnie pocztówka. Tak, dobrze przeczytaliście, zwykła kartka, którą można wysłać, albo włożyć do ramki. Spodobała mi się tak bardzo, że robi tło dla babeczek :) Są na niej oczywiście pudrowe cukierki! :) Te, które większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Zegarki i bransoletki z tych słodko - kwaśnych smakołyków były marzeniem nie jednej dziewczynki :) Cały czas można je kupić i dzięki temu powstał jeden z lepszych kremów, jakie miałam okazję zrobić! Jeśli zdecydujecie się na zrobienie tych babeczek, a przede wszystkim kremu, to gwarantuję, że zadziała powiedzenie "przez żołądek do serca" :) Osobiście smakował mi tak bardzo, że mogłam go wyjadać łyżeczką (tylko ciii ;))


Składniki na 12 babeczek:


Babeczki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i cukier. W drugim jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy do połączenia składników. Formę do babeczek wykładamy papilotkami i napełniamy każdą do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.
Przygotowujemy krem. 

Krem cukierkowy:
  • 200 ml kremówki
  • 150  g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 10 łyżeczek pokruszonych cukierków pudrowych + ok. 5 łyżeczek do posypania i 12 całych cukierków do dekoracji (najlepiej w kształcie serduszek :))
Kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Na końcu dodajemy cukierki i miksujemy przez chwilę na najniższych obrotach.
Wkładamy krem na ok. 0,5 h do lodówki.
Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i dekorujemy babeczki. Posypujemy pozostałymi cukierkami i wtykamy całe.

Smacznego! :)


Zapraszam także do obserwowania Happy Kitchen na:  

http://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/fb_zps5381ab6c.pnghttp://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/pinterest-icon-flower-red_zps02655f9f.pnghttp://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/instagram_circle_gray-64_zpsf97bea57.png

12 komentarzy:

  1. Jakie urocze te babeczki! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! ja też przygotowałem walentynkowe muffiny, będą za kilka dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, czekam z niecierpliwością ;)

      Usuń
  3. urocza kartka, ale jeszcze bardziej urocze babeczki z tym kremem! :)
    Słooodkie ^^ ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, kartka też mnie zauroczyła :))

      Usuń
  4. Słodkie :) a krem po prosu rewelacyjny!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe :) Sama bym w życiu na to nie wpadła :) Musiał smakować zupełnie wyjątkowo ten krem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne - tak mi się podobają, że aż nie mogę nacieszyć oczu :)
    Kochana zdradź mi gdzie kupiłaś paterę i gdzie są takie cudne tekturowe papilotki ? Nie chcę ich narazie kupować bo mam jeszcze te z Sopockiej Werandy ale ciekawość mnie zżera :D
    Ta patera cudowna <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję :) Patera jest ze sklepu http://livebeautifully.pl/, a papilotki ze sklepu Tiger w Warszawie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...