2 lutego 2014

Rolada czekoladowa.

Tylko raz w roku ma się urodziny, więc w ten wyjątkowy dzień można sobie pozwolić na ciasto z ogromną ilością kremu czekoladowego, prawda? :) Nie zrobiłam kolejnego tortu, żeby nie było za nudno ;) I ja, i moje dziecię, czyli blog obchodzimy urodziny w tym samym miesiącu i można powiedzieć, że Wesoła Kuchnia obchodziła swoje urodziny huczniej niż ja, ale kończyła roczek - należało jej się :)) Wprawdzie przeszedł mi przez myśl pewien torcik, który widziałam w Internecie, ale stwierdziłam, że zrobię go kiedy będę miała więcej czasu na wykończenie go tak jak sobie wymyśliłam :)) Niestety koniec stycznia/początek lutego to dla studentów okres wzmożonej pracy i nie mogę pozwolić sobie na spędzanie większości wolnego czasu w kuchni (dlatego też wpis musiał ukazać się nieco późnej, niż zakładałam :)). Postawiłam na roladę czekoladową. To kolejny wypiek wypatrzony w książce Annie Bell Gorgeous Cakes, o której wspominałam już przy okazji kruchych babeczek makowych. Trochę go przekształciłam, to znaczy zmieniłam krem, możecie zrobić go z połowy porcji, wtedy wyjdzie ładniejszy "ślimaczek" :)

Tymczasem trzymajcie kciuki za moje ostatnie zaliczenia na studiach! :)


Składniki:

Ciasto:
  • 50 g kakao
  • 3 duże jajka
  • 75 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
Kakao przesiewamy z solą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez ok. 8 minut (musi mieć konsystencję musu). Dodajemy kakao z solą w dwóch turach, miksując na niskich obrotach. Formę do pieczenia o wymiarach 23  32 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Stukamy delikatnie formą, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Pieczemy 8 - 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowujemy czystą ściereczkę, oprószamy ją cukrem pudrem. Gorące ciasto od razu wyjmujemy z blaszki, kładziemy na ściereczkę, odrywamy papier do pieczenia i zwijamy.
Odstawiamy do wystudzenia na kratce.

Krem czekoladowy (najlepiej przygotować dzień wcześniej):
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 ml śmietany kremówki (30/36%)
  • 250 g mascarpone (1 opakowanie)
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do śmietany i podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści - nie gotujemy! (jeśli nie rozpuści się całkowicie to przecieramy ją przez sito). Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu.
Do schłodzonej masy dodajemy stopniowo serek mascarpone cały czas miksując mikserem na wysokich obrotach. 
Wykładamy krem na wystudzone ciasto i zwijamy całość w roladę.
Wkładamy do lodówki na ok. 0,5 h. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)


Zapraszam także do obserwowania Happy Kitchen na:  

http://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/fb_zps5381ab6c.pnghttp://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/pinterest-icon-flower-red_zps02655f9f.pnghttp://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/instagram_circle_gray-64_zpsf97bea57.png

11 komentarzy:

  1. Cały wysyp uroczystości!:)
    Taka rolada zdecydowanie pasuje na takie okazje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zwarta czekoladowa masa.. chociaż szczerze przyznaję że wolałabym widzeć w składnikach ricottę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat jestem miłośniczka mascarpone, ricotta nie do końca do mnie przemawia ;)

      Usuń
  3. Sto Lat dla ciebie i dla bloga :D A rolada wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie wiesz z jak wielką niecierpliwością czekałam na ten przepis :) !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego dobrego dla Ciebie oraz dużo cierpliwości i pasji dla bloga! Wspaniała rolada, mocno czekoladowa - tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzymam kciuki i życzę wszystkiego najlepszego! Rolada wyszła cudna, uwielbiam tego typu kremy, które aż rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, za życzenia i trzymanie kciuków ;)

      Usuń
  7. rolada fantastyczna jestem pełna podziwu :) powodzenia na egzaminach i buziaczki z okazji urodzin!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...