27 kwietnia 2014

Zdrowe bułeczki owsiane.

Był zdrowy koktajl, teraz czas na zdrowe pieczywo, czyli pyszne bułeczki owsiane na śniadanie (i nie tylko na te niedzielne ;)) To kolejny przepis, który ma dać nam "odpocząć" po Świętach ;)

Bułeczki są czasochłonne, ale ich smak i złota skórka z chrupiącymi płatkami owsianymi zdecydowanie to rekompensują. Trudno porównać je do bułek "fit" ze sklepu, czy piekarni. Dlaczego? Bo domowe pieczywo jest po prostu lepsze, najlepsze! :) Zgodzi się ze mną chyba każda osoba, która miała kiedykolwiek okazję spróbować bułki, czy chleba z własnego piekarnika.

Można powiedzieć, że w tym przepisie idzie się krok dalej, bo nie są to zwyczajne bułki z mąki, wody i drożdży. Głównym składnikiem są płatki owsiane, które trzeba gotować, pilnować i studzić. Ale dobre, zdrowe jedzenie wymaga poświęceń. Jednak czego nie robi się dla satysfakcji i powiedzenia sobie "jem zdrową bułkę, ze składników które znam, którą sam/a zrobiłam", prawda? :)


 Przepis zaczerpnęłam z bloga Polish Country House

Składniki (11 sporych bułeczek):

Rozczyn:
  • 150 gr mąki pszennej (typ 550)
  • 150 gr ciepłej wody
  • kuleczka drożdży wielkości orzecha włoskiego(ok. 11 gram)
Ciasto właściwe:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • rozczyn
  • 3 szklanki maki pszennej (typ 550)
  • 12 gr świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (lub rozpuszczonego, wystudzonego masła)
Drożdże wymieszać z ciepłą woda, dodać mąkę i wymieszać do jednolitej konsystencji. Odstawić w cieple miejsce na ok. 2 godziny owinięte folia spożywczą.
W garnuszku zagotować 1 szklankę mleka, dodać do niego płatki owsiane górskie, gotować ok 5 minut. Zdjąć z ognia, garnuszek nakryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia i wystudzenia płatków.

Make przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Drożdże rozetrzeć z brązowym cukrem. Do mąki dodać pozostałą jedna szklankę mleka, wyrośnięty rozczyn, drożdże roztarte z cukrem, wystudzona owsiankę i oliwę z oliwek. Całość porządnie wyrobić. Ciasto musi odstawać od reki i ścianek miski w trakcie wyrabiania. Miskę naoliwić, a z ciasta uformować kule, którą następnie przełożyć do tej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do podwojenia wielkości na ok. 1,5 godziny.

Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.

Z wyrośniętego ciasta odrywać po mniej więcej tej samej wielkości kawałku, ok. kobiecej piąstki, formować z nich kulki i układać na wcześniej przygotowanej blaszce w odstępach ok 3 cm. Pozostawić bułeczki do napuszenia na ok. 30 minut. Piekarnik nastawić na 190 stopni. Wierzch posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Posypać płatkami i wstawić do piekarnika na ok. 40 minut do zrumienienia. Studzić na kratce.   

Smacznego! :)
 

9 komentarzy:

  1. Pyszne, pachnące i domowe ;) niczego więcej do szczęścia nie trzeba !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe bułeczki! : )
    Idealne na niedzielne śniadnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozumiem, że zamiast tej oliwy z oliwek można dodać stopione masło jak jest w opisie? Bułeczki zapowiadają się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, można dać masło lub zastąpić je oliwą :) już dopisałam, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Tyle tych bułeczek wszyscy robią, że też muszę w końcu zabrać się do dzieła ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale z tą miarą ilości drożdży to chyba jakaś pomyłka... 11g to może być wielkości orzeszka laskowego i to niezbyt wyrośniętego, ale na pewno nie wielkości orzecha włoskiego, bo to by było jakieś 30g lub więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to pomyłka, proszę uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego i ją zważyć, moja waga pokazuje 11g :) Z podanej ilości robiłam bułeczki i wyszły takie, jak widać na zdjęciach :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...