11 lipca 2014

Jagodzianki.

Jak napisałam przy okazji jagodzianek z kajmakiem, tak zrobiłam i nadszedł czas na te "prawdziwe" :) z dużą ilością jagód i słodkiego lukru. Bo chyba właśnie taki rodzaj jagodzianek, jest większości z nas najbardziej znany z dzieciństwa, prawda? :)

Jagodzianki to taki jego w pewnym sensie symbol (przynajmniej dla mnie), bo to wtedy czekałam na nie z największym utęsknieniem, czekałam na te dni kiedy dziadek przyniesie świeżutkie jagodzianki z piekarni, albo ciepłe, wyskoczą z pieca. Wtedy nie zastanawiałam się czy będę miała brudną buzię, fioletowy język, czy sine usta ;)

Teraz też czekam i też w sumie nie zwracam uwagi na fioletowy język, ale sami najlepiej wiecie, że to już nie to samo, bo zbyt wiele dobrego mamy po prostu na co dzień i ciężko już o tą dziecięcą radość ;)


Składniki (na ok. 12 sztuk):
  • 15 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 60 g cukru + do posypania
  • 400 g mąki
  • 50 g rozpuszczonego, wystudzonego masła + 4 łyżki do posmarowania
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 250 g jagód (zasypanych 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i w razie potrzeby odsączonych przed nakładaniem na ciasto)
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki mleka, łyżki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 15 min aż ruszy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wlewamy rozczyn, resztę mleka i żółtka, mieszamy, następnie dodajemy masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy do obsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Ciasto dzielimy na ok. 12 części i każdą rozwałkowujmy na posypanej mąką stolnicy na placuszek o śr. ok. 15 cm. Na każdy placuszek wykładamy czubatą łyżkę jagód i mocno zaklejamy, tworząc podłużną jagodziankę. Przekładamy każdą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Wyjmujemy, studzimy na kratce. Wystudzone jagodzianki lukrujemy.
 
Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody
Cukier puder ucieramy z wodą do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy (gęstość regulujemy poprzez dodanie pudru jeśli jest za rzadki lub wody, gdy jest za gęsty).

Smacznego! :) 


 Jagodzianki biorą udział w akcji Na zakwasie i na drożdżach, która w lipcu gości na blogu Łucji z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji :)

3 komentarze:

  1. Wspaniałe :) Wypchane po brzegi jagodami!! Takie uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebo z gębie :) Świetne jagodzianki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładne, ale ja i tak pozostaję przy swoich - z kruszonką :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...