13 października 2014

Sernik z gruszkami w karmelu.

Nowy tydzień, nowy pomysł na sernik. Znów sezonowy, z owocami, które bez problemu znajdziecie w sklepie, na targu, czy też we własnym ogrodzie. Czas na lekko zaniedbane gruszki.

Troszkę kazały na siebie czekać, ze względu na mój weekendowy wyjazd, ale już są. Wyszły na tapetę, pysznią się swoim smakiem i wyglądem, uważają, że wcale nie są gorsze od dużo popularniejszych jabłek. One też postanowiły "wskoczyć" do sernika i pokazać swój charakter ;) Dodatkowo okryły się karmelowym płaszczykiem i smakowały doskonale :) Jeśli nie boicie się w kuchni eksperymentować i chcecie posmakować sernika innego niż ten z lukrem i rodzynkami, czy skórką cytrynową, to jest to coś dla Was.

Sernik kolejny raz pokazał mi, że jest "wdzięcznym" ciastem i "przyjmie" wszystko, co sobie "ubzduram" ;) I tym samym, kolejny raz sernik z sezonowymi owocami okazał się strzałem w dziesiątkę :) Mam nadzieję, że ta dobra passa nie zostanie przerwana i nadal będziemy mogli sprawnie współpracować :)

Spróbujcie sami, mam nadzieję, że także Wasza przygoda z sernikiem gruszkowym będzie przyjemna i smaczna :)


Składniki (forma 20 cm):

Spód:
  • 100 - 110 g herbatników typu petit beurre
  • 50 g rozpuszczonego, ciepłego masła
Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałki (prawie piasek), dodajemy masło, mieszamy do powstania "mokrego piasku". Wykładamy formę papierem do pieczenia, a następnie układamy ciastka na spód. Wstawiamy do lodówki, przygotowujemy masę serową.

Masa serowa (składniki w temp. pokojowej):
  • 500 g sera (trzykrotnie mielonego)
  • 125 g mascarpone (1/2 opakowania)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 ml śmietany kremówki (30/36%)
  • 1 duża gruszka pokrojona w plasterki
Sery mieszamy w misce. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo łyżka po łyżce, cały czas miksując dodajemy ser. Na koniec miksując na wolnych obrotach dodajemy śmietanę. Wykładamy masę na schłodzony spód i układamy na niej plasterki gruszki. Pieczemy ok. 50 min w temp. 160 - 170 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przez całą noc na kratce. Rano przygotowujemy polewę.

Polewa karmelowa:
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
Cukier  rozpuszczamy na suchej patelni. Dodajemy masło, rozpuszczamy. Następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy przez ok. 3 minuty do powstania gładkiej, karmelowej masy, jednak nie za gęstej. Polewa zgęstnieje po zdjęciu z ognia. Polewamy sernik cienkimi strużkami karmelu. Odstawiamy na ok. 0,5 h do zastygnięcia. 

Smacznego! :)

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...