12 listopada 2014

Sernik orzechowy.

Powoli opadają emocje związane z wypiekaniem oraz smakowaniem rogali marcińskich. Do białego maku wrócimy za rok, bardziej doświadczeni i pełni zapału :) A teraz czas na orzechy.

Jesienią są najlepsze, bo świeże, zebrane niedawno, przy końcu września lub na początku października - mowa tu oczywiście o tych z własnego drzewka lub drzewa wujka, czy sąsiada :) Zatem jeśli macie gdzieś za lodówką worek orzechów laskowych lub włoskich tak jak ja, to warto wykorzystać ich część chociażby na zrobienie sernika :) Oprócz samych orzechów potrzebne Wam będzie jeszcze masło orzechowe z orzechów arachidowych, dla wzbogacenia smaku i jeszcze większej "orzechowości", ale kupicie je już w sklepie, choć można pokusić się oczywiście o zrobienie go w domu ;)

W tytule napisałam, że mamy dziś sernik orzechowy, a w zasadzie jest to sernik podwójnie orzechowy, bo orzechy mamy w kruchym spodzie (w formie zmielonej), a także w masie, gdzie znalazło się wyżej wspomniane orzechowe masło. A gdybyśmy powiedzieli, że jest potrójnie orzechowy, to też nie minęlibyśmy się z prawdą, bo na wierzchu jest kolejna warstwa orzechów - dekoracyjna, ale też do zjedzenia ;)

Na koniec jeszcze słowo o samej masie serowej. Po raz kolejny skorzystałam z ricotty, żaden ser z wiaderka nie dorasta jej "do pięt", naprawdę! Oczywiście nie zdradzam w żadnym wypadku tradycyjnego twarogu "w kostce" z miejscowej mleczarni, który sama mielę, ale jeśli chodzi o ten gotowy, z pudełka, moim faworytem stała się ricotta :) Jest idealna, kremowa i jedząc sernik z jej dodatkiem zapominacie o tym, że przed pieczeniem była mdła. Ricotta ma tylko jedną wadę: niestety jest nieco droższa od tradycyjnego wiaderkowego sera, ale tak jak napisałam na początku warto spróbować upiec sernik z nią choć jeden raz, żeby poznać ten smak, portfel chyba aż tak bardzo się na Was nie obrazi (i mąż jak posmakuje też nie ;))

Życzę Wam udanej reszty tygodnia i samych pysznych wypieków! :)


Składniki (forma 18 - 20 cm):

Orzechowy spód:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 40 g drobno zmielonych orzechów (pomieszałam włoskie i laskowe, z przewagą włoskich)
  • 50 g twardego masła
  • 1 czubata łyżeczka masła orzechowego
  • 1 żółtko
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wylepiamy nim boki i dno tortownicy. Wkładamy do lodówki na ok. 0,5 h. Przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:
  • 500 g ricotty
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżeczki masła orzechowego
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ricottę, a następnie masło orzechowe. Wylewamy masę na schłodzony spód i pieczemy ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie na kratce (najlepiej przez całą noc).

Czekoladowa polewa:
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 1 łyżeczka masła
+ połówki orzechów włoskich do dekoracji
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką polewę. Dekorujemy ciasto. Następnie układamy dookoła połówki orzechów.

Smacznego! :) 


Przepis na sernik orzechowy bierze udział w Orzechowym tygodniu na blogu Atiny: 

Orzechowy Tydzień

5 komentarzy:

  1. Ach, orzechy. Musiał być znakomity :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę chciaż kawałeczek tego cuda<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniczek doskonały :) Ależ bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik potrójnie orzechowy! rewelacja, takiego jeszcze nigdy nie jadłam :) Wygląda perfekcyjnie :)
    Bardzo Ci dziękuję za udział w zabawie :) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...