14 maja 2013

Drożdżowki z ricottą, rabarbarem i truskawkami.

Była klasyczna drożdżówka z rabarbarem, ale po głowie chodziło mi też coś innego: wersja "wyjściowa". Do szkoły, pracy, na piknik. Taka, którą można zapakować do torby lub koszyka i zjeść, gdy zaatakuje "mały głód", albo po prostu mamy "spadek cukru" :) Najlepiej jeszcze żeby była z serem, ale nie tradycyjnie - z twarogiem, tylko z ricottą. No i nie może zabraknąć rabarbaru, nieśmiało z serka może wyłonić się też truskawka, zapowiadając, że wkrótce to ona zdominuje wszystkie wypieki :) 

Myśli stały się faktem, nie potrzebowałam dużo czasu żeby zrealizować swój plan, wystarczyło jedno wolne popołudnie, wypad do sklepu i proszę! :) Drożdżowe, lekko kremowe nadzienie i owoce wiosny oraz nadchodzącego lata :)


Składniki (10 dużych drożdżówek):
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
+ jedno roztrzepane jajko do posmarowania

Robimy rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 0,5 szklanki mleka i 1 łyżki mąki. Odstawiamy, aż "ruszy".
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy jajka i resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą szpatułką do połączenia składników, stopniowo dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do obsypanej mąką miski i odstawiamy na ok. 1 h lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie: 
  • 250 g ricotty
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 - 3 łodygi rabarbaru (oczyszczonego i pokrojonego w plasterki)
  • kilka truskawek pokrojonych na ćwiartki lub połówki
Rabarbar przygotowujemy wcześniej: zasypujemy go 3-4 łyżkami cukru pudru (jeśli jest bardzo kwaśny dajemy więcej) i odstawiamy na ok. godzinę aż puści sok, odsączamy. Ricottę rozgniatamy w miseczce widelcem, dodajemy żółtka i cukier puder do smaku.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Formujemy wałek i dzielimy ciasto na 10 równych części. Formujemy placuszki. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze drożdżówki. Dnem szklanki "umoczonym w mące" robimy dołki w drożdżówkach. Do każdego wkładamy po 2 łyżki nadzienia serowego, kilka plasterków rabarbaru i połówce lub ćwiartce truskawki. Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 30 - 35 min, jeśli będą się zbyt rumienić zmniejszamy temp. do 160 stopni. Studzimy na kratce.

Smacznego! :) 


Czas na piknik z home&you - półmetek!

10 komentarzy:

  1. Ej,ej! Jak tu pysznieeeee :) Mniam, porywam choć jedną, odstąpisz prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie! Taka domowa drożdżówka to jest coś, co mi się marzy na sobotnie śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają wspaniale :) uwielbiam takie drożdżówki!!

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim kształcie to najczęściej były drożdżówki z serem właśnie, z takim kółeczkiem na środku:) albo z budyniem, w podobnej formie.

    Zdecydowanie wolę Twoją wersję, jest bogatsza;))

    OdpowiedzUsuń
  5. rabarbar i truskawka to chyba moje ulubione połączenie.
    pozdrawiam!

    PS: drożdżówki aż wołają "zjedz mnie, zjedz!" :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak rabarbar to najlepiej w duecie z ciastem drożdżowym.
    Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ślicznie wypieczone. Fajne na każdą porę dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Salvador Dali - Tobie - zawsze :) bo jesteś drożdżocholiczką jak ja :D
    Mallory Plath - Polecam! :) Nietylko na śniadanie :)
    Łucja - Ja też :)
    agateq - Cieszę się, że się podobają :)
    Karmel-itka. - Jest pyszne, dlatego najlepsze :) Pozdrawiam! :)
    Moni - Ooo tak :) dziękuję :)
    Olcik - :)
    AZgotuj - Miło mi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowite drożdżówki! Ależ bym zjadła, mniam. Z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...