31 maja 2013

Proste ciasto z jabłkami i jagodami Donny Hay.

Jakiś czas temu na fanpage'u Magazynu Kuchennego dowiedziałam się o akcji "Donna Hay - przepisy prosto z Australii" prowadzonej przez autorkę ww. bloga. Zadeklarowałam się, że wezmę udział, no i słowo się rzekło :) Postawiłam na prostotę, ze względu na brak czasu i nie żałuję, bo zdecydowanie: "proste ciasta to najlepsze ciasta" (cytując moją Mamę :)) Robi się je 5 minut (!), piecze ok. 40, czyli w niecałą godzinę mamy pyszne ciasto dla gości, którzy powiedzieli, że będą.. za godzinę :) Jeśli więc lubicie jabłka i jagody (można użyć też samych jabłek albo jagód) i zbliżający się wielkimi krokami goście też, to ciasto Donny będzie idealne :)
Jest to moje pierwsze spotkanie z przepisami Donny, ale na pewno nieostatnie, bo jej książki, magazyny i strona to skarbnica pyszności :) Dziękuję tym samym autorce bloga MK, za zorganizowanie akcji! :)

P.S Przy okazji tego posta, na dole pod przepisem, odpowiadam na pytania - dziękuję za aż 4(!) nominacje do Libster Blog Award - jest mi bardzo miło :)


Składniki (tortownica ok. 20 - 22 cm):
  • 225 g (1½ szklanki) mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 165 g (¾ szklanki) drobnego cukru (dałam 150 g zwykłego)
  • 125 g masła, bardzo miękkiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 125 ml (½ szklanki) mleka
  • 1 nieduże jabłko, bez środka, pokrojone w półksiężyce
  • ¾ szklanki jagód lub borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki brązowego cukru
Rozgrzej piekarnik do 165ºC.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, ekstrakt waniliowy, jajka i mleko wymieszaj mikserem do połączenia się składników. Masę przełóż do tortownicy lekko posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż plasterki jabłek, posyp je jagodami i brązowym cukrem.
Piecz około 45 minut, do momentu, kiedy patyczek będzie wychodził suchy. Po upieczeniu zostaw w foremce na kwadrans.

Smacznego! :)

Donna Hay - przepisy prosto z Australii

Zasady:

“Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”



1.  Co dla Ciebie znaczy zdrowa dieta/zdrowe odżywienie się? 
Jemy domowo, ekologicznie i nietłusto.
2. Twój "żywieniowy grzech", którego nie jesteś w stanie zwalczyć?
Zdarza mi się jadać w fast foodach (wiem, wiem, że nie powinnam.. ;))
3. Eksperymentujesz w kuchni, czy raczej ściśle opierasz się na przepisie?
I jedno, i drugie :)
4. Wolisz jeść zdrowo czy pysznie, a może udaje Ci się to łączyć? 
Staram się to łączyć, choć nie ukrywam, że często wygrywa pysznie :)
5.  Twój szybki sposób na "głoda" to..? 
Owoc, jogurt.
6. Czy na przykład za 5 lat będziesz prowadzić swojego bloga?
Mam nadzieję, że tak :)
7. Czy kupując produkty spożywcze zwracasz uwagę na ich skład (czytasz ich etykiety)?
Staram się.
8. Kawa czy herbata?
Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie.. :) nie wyobrażam sobie życia bez obu :)
9. Twoja kulinarna podróż życia to..? 
Włochy, smak prawdziwej pizzy.. :)
10.Twój ulubiony smak to..?
Słodki :)
11. Ser czy mięso?  
Mięso.

Pytania od Follow the Taste

1. Skąd czerpiesz inspirację do gotowania? 
Książki, czasopisma, internet.
2. Co nakłoniło Cie do prowadzenia bloga?
Chęć dzielenia się przepisami z innymi i stworzenie swojego kulinarnego archiwum.
3. Jaka/Dokąd była Twoja najlepsza podróż kulinarna?
Włochy.
4. Dokąd najchętniej chciałabyś pojechać?
Paryż.
5. Wolisz dania słodkie czy słone? 
Słodkie.
6. Jakie blogi kulinarne najchętniej odwiedzasz i czego na nich szukach (inspiracje, przepisy, określona tematyka?)
To bardzo długaa lista :) Bardzo lubię oglądać zdjęcia innych blogerów :)
7. Czy są jakieś potrawy których nie odważyłaś się zrobić u siebie w kuchni (np. ze względu na poziom trudności) a bardzo je lubisz?
Raczej nie :)
8. Twoja ulubiona kuchnia?
Rodzima, włoska.
9. Czy jest jakieś danie/składnik które bardzo nie lubisz?
Orzeszki arachidowe, sałata.
10. Twoje ulubione danie?
Nie mam jednego, konkretnego :)
11. Bez jakich składników nie wyobrażasz sobie gotowania?
Drożdże!!! :)


Pytania od Sosny
1. Jak zaczęła się Twoja przygoda z blogiem?
Przeglądałam inne i postanowiłam mieć swój, przy okazji tworząc swoje archiwum "tego co już zrobiłam".
2. Co w życiu sprawia Ci największą frajdę?
Pieczenie :)
3. Za czym tęsknisz najbardziej?
Chyba za niczym.
4. Plaża, góry czy Mazury?
Góry.
5. W jaki sposób lubisz spędzać wolny czas? 
Spacer, książka, kuchnia.
6. Boże narodzenie w Polsce czy zagranicą?
Trudno powiedzieć.
7. Jaki kraj chcesz odwiedzić najbardziej?
Francję.
8. Jedziesz w podróż, z której prędko nie wrócisz. Jakie 3 rzeczy zabierasz ze sobą?
Telefon, laptop, aparat.
9. Ulubiona bajka z dzieciństwa to…
"Kubuś Puchatek".
10. Jak deser, to…
Tiramisu.
11. Znalazłeś/aś kiedyś czterolistną koniczynę?
Niestety nie.

Pytania od Simply Delicious
 
1. Ostatni przepis, który wypróbowałaś..
Ten, który jest powyżej :)
2. Jakie znane osoby zaprosiłabyś na przygotowaną przez siebie kolację i dlaczego?
Duet Prokop&Wellman - na pewno byłoby ciekawie i wesoło :)
3. Jaki jest Twój ulubiony rodzaj kawy, herbaty i dlaczego?
Latte, mała czarna z kawiarki, bo po prostu kocham kawę :)
4. Czy jakiś aspekt blogowania Cię zaskoczył?
Nie.
5. Na co przeznaczyłabyś wygraną w loterii?
Podróże, dom.
6. Jakie miasto, kraj warto odwiedzić?
Pragę, bo jest po prostu piękna :)
7. Jedno danie jedzone do końca życia:
Pizza.
8. Jak spędzasz wolny czas?
Spacer, książka, kuchnia.
9. Jaką książkę kulinarną polecasz?
Aktualnie bardzo podoba mi się "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo.
10. Masz ukryty talent?
Nie.
11. Opisz swój blog jednym zdaniem.
Po prostu Moja Radosna Kuchnia :)


Ja nominuję:
  1. Fabrykę Kulinarnych Inspiracji
  2. Dzień Dobry Agatko!
  3. Food&Girls
  4. Kuchnię Smakoszy
  5. Chochliki Kuchenne
  6. AZgotuj! 
  7. uwielbiamy
  8. BasJulowe pasje
  9. Breakfast's Time!
  10. Relish it
  11. Gotowanie niezbyt pracowitej
Pytania:
  1. Ulubione ciasto?
  2. Kulinarny autorytet?
  3. Na śniadanie: Jajecznica czy owsianka?
  4. Jaki kraj chcesz odwiedzić najbardziej?
  5. Ostatni przepis, który wypróbowałaś?
  6. Morze, góry czy Mazury?
  7. Czy jest jakieś danie/składnik, którego bardzo nie lubisz?
  8. Pizza/spaghetti?
  9. Wolisz zimę czy lato? Dlaczego?
  10. Jaką książkę kulinarną polecasz?
  11. Wyobrażasz sobie życie bez Internetu?

12 komentarzy:

  1. Porywam kawał ciacha i na dniach odpowiadam na pytania, dziękuję:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękujemy za nominację:) Odpowiedzi pojawią się niedługo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda z tymi jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uprzejmości za nominację:* odpowiem również na dniach! Z przyjemnością^^

    Ciasto pyszne i szybkie. Jagodowe, to tuż po truskawkowym, smak lata:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto z jagodami bym sobie zjadla, nie powiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło wzorcowo :-) U nas znikło błyskawicznie, bo żadne z nas nie potrafiło przejść obojętnie obok stojącego na stole ciasta. Chować go też się nie opłacało.

    Dziekuję za dołązenie do akcji! Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe=
    Bardzo dziękuję za a nominacje Liebster :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe ciacho :) lubię przepisy Donny właśnie za prostotę :) chętnie skorzystam z przepisu!! DZIĘKUJĘ za nominację :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znowu z przyjemnością patrzę na to ciasto :-) Dziękuję ślicznie za udział w akcji. A podsumowanie już jest dostępne pod adresem:

    http://www.magazynkuchenny.com/przepisy-donny-hay-podsumowanie-akcji/

    OdpowiedzUsuń
  11. odpowiedzi już są :) http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/06/waniliowe-ciasto-truskawkowo-rabarbarowe.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze i odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...