4 września 2013

Babeczki z brzoskwinią i bezą.

Smaczne lekkie babeczki. Coś dobrego dla wielbicieli bez. A także babeczek z owocami :) Są nieco bardziej czasochłonne niż muffinki, ale powiedziałabym, że efekt wizualny jest atrakcyjniejszy :) Sięgając po kolejną, w ogóle nie odczuwa się, że to już.. 3 - cia :) U mnie po bezą ukryte były kawałki brzoskwini (wybaczcie moje gapiostwo - nie pstryknęłam zdjęcia wnętrza..), robiłam je też z agrestem (jak zakłada wyjściowy przepis) oraz z jagodami. Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do nich kawałki śliwki :) Spróbujcie, rozpływają się w ustach!

Przepis z Moich Wypieków kilk

Składniki na 12 babeczek:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 brzoskwinia pokrojona na małe kawałki (można użyć z puszki, będą potrzebne dwie połówki)

Na bezę:

  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki, z których przygotowujemy babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.

Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami (można piec również tak jak ja, bez formy, w specjalnych usztywnianych papilotkach). Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać kawałki brzoskwini, po 4 sztuki na każdą muffinkę.

Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.

Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.

Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.


Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. cudne :) wyglądają tak delikatnie i elegancko ;) muszę spróbować!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham bezy!!!!! Takie babeczki to coś w sam raz dla mnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcie w moich kolorach. Babeczki na pewno pyszne!
    Pozdrawiam
    www.mytastykitchen.weebly.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają prześlicznie, już abstrahując od bezy, smak brzoskwiń jest tu trafiony w punkt!^^:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pięknie wyglądają! A beza i brzoskwinka to takie duże Mniam...:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają smakowicie :) Muszę spróbować! Jest okazja... sąsiadka wpada na ploty :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne babeczki i jak ślicznie podane.

    OdpowiedzUsuń
  8. Łucja - Dziękuję kochana :)
    Droczilka - Ja też je uwielbiam :)
    mytastykitchen - Dziękuję bardzo :)
    agateq - Dziękuję :) Wiem, wiem, kochasz bezy :)
    judik - Dziękuję :)
    ola in the kitchen - Dziękuję :)
    Jo JoConcept - Dziękuję :) Mam nadzieję, że zrobiłaś ;)
    madlene17 - Dziękuję :)
    Magda - Dziękuję :)
    Aguś kulinarnie - Dziękuję Aguś :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...