1 października 2013

Proste ciasto dyniowe.

1 października to idealny dzień na opublikowanie przepisu na ciasto dyniowe :) W sklepach i na targach pojawia się coraz więcej tych pomarańczowych piękności, z których można wyczarować nie tylko piękną dekorację, ale też pyszne ciasto :) Jest zdecydowanie jesienne, chociaż też odrobinę zimowe przez dodanie przyprawy do piernika (przypomina dzięki temu trochę piernik :)), jest takie jak dynia: łączy te dwie pory roku :)


Przepis (zmodyfikowany) pochodzi ze strony "Z piekarnika" klik

Składniki (forma 20 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub przyprawy dyniowej*
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 1 szklanka puree dyniowego*
  • 1 szklanka oleju 
Dekoracja:
  • pokrojone drobno i uprażone na niewielkiej ilości oliwy pestki dyni (ok. 50 - 70 g)
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • 2 - 3 łyżki śmietanki kremówki  
* Możemy także zrobić ciasto z "pajęczyną": robimy wtedy niezbyt gęsty czekoladowy lukier i pokrywamy nim ciasto tak jak polewą, a następnie tworzymy pajęczynę z gęstego, białego lukru (szczegóły jak to zrobić i jak to wygląda z ciemną pajęczyną znajdziecie TU).
Mieszamy dokładnie mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Jajka miksujemy z olejem, dodajemy przestudzoną dynię, a następnie dodajemy składniki sypkie. Mieszamy, wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Studzimy na kratce.
Wystudzone ciasto oblewamy czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem śmietanki w kąpieli wodnej i posypujemy prażonymi  pestkami dyni.

Smacznego! :)

* Poradnik dla początkujących "dyniomaniaków" znajdziecie TU, znajdziecie tam m.in. informacje jak zrobić puree i przyprawę dyniową.


23 komentarze:

  1. Twoje ciasto wygląda wspaniale!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy jest jakaś różnica jakiego gatunku dyni używamy?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. qrcze, a już mówiłam sobie, że w tym tygodniu nie dochodzę do piekarnika... ale taki przepis ma się zmarnować :D pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwinka - Dziękuje bardzo :)
    Karmel-itka - O to chodziło! :D
    Karola - Już dopisałam, że użyłam odmiany hokkaido :)
    Droczilka - Dziękuję :)
    miniman life - Polecam gorąco! :)
    Aguś kulinarnie - Pewnie, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie śliczne i słoneczne, aż nie wierzę że niebawem zima. Uwielbiam dynię, nawet mam kilogram w lodówce :) więc jutro czeka mnie dynio gotowani

    OdpowiedzUsuń
  6. Choćby dla polewy bym zjadła :-) Choć o zimie staram się jeszcze nie myśleć, bo jesień dla nas na razie łaskawa jest.

    OdpowiedzUsuń
  7. cuuudo! :) A jak ładnie przyozdobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepadam za dyniowym! Tak ozdobione przypomina nawet torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja uwielbiam przyprawę piernikową, i dodaję ją przez cały rok do różnych wypieków, a ciasto wygląda obłędnie, ma piękny kolor :) chętnie wypróbuję Twój przepis, bo faktycznie jest dość prosty, a ja ostatnio na punkcie dyni oszalałam :)))
    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne ciacho i takie bardzo jesienne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie! A ten kolor.... :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. ślinka cieknie za każdym razem kiedy tu zaglądam :))))))
    uwielbiam Twoje zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  13. ania-gotuje - Dziękuję i polecam :)
    Ola - Dziękuję :)
    Bee - Warto posmakować nie tylko dla polewy :) Oby jesień była łaskawa jak najdłużej, u nas niestety dziś zaszalała z porannym przymrozkiem..
    Salvador Dali - Dziękuję :) !
    Kaś - Faktycznie, ciacho mogłoby być też torcikiem dyniowym :)
    Monika - Dziękuję :) Ja też oszalałam na jej punkcie, mam mnóstwo pomysłów na jej wykorzystanie :) Zapraszam zatem niebawem po kolejne przepisy ;)
    Magda - Dziękuję :)
    Łucja - Dziękuję kochana :*
    judik - Dziękuję :)
    ola in the kitchen - Dzięki :D
    Renula - Polecam! :)
    Jo JoConcept - Nawet nie wiesz jak miło mi to czytać! :) Takie słowa zawsze dają takiego pozytywnego "kopa" :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach ta dynia, jadę jutro na zakupy! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dyniowe więc musi obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...