26 czerwca 2014

Sorbet truskawkowo - brzoskwiniowy. Bez maszynki.

To już ostatni truskawkowy przepis, a sezon na blogu kończę sorbetem. Wprawdzie nie mamy dziś ponad 30-to stopniowego upału, jednak postanowiłam, że warto pokazać Wam jeszcze jeden sorbet z  dodatkiem tych pyszności. Występują tu w towarzystwie brzoskwiń i okazało się, że całkiem nieźle się dogadują. Słodkie truskawy i nieco kwaśniejsze brzoskwinie tworzą fajne orzeźwienie. Jeśli przepis nie przyda się nikomu już w tym roku, to wierzę, że wykorzystacie go w przyszłym, bo jest wart uwagi - szczególnie dlatego, że nie wymaga użycia maszynki :) Wprawdzie wymagają nieco czasu, jednak efekt końcowy to rekompensuje i przyciąga oko :)

A może te soczyste, letnie kolory sorbetu przywołają upragnione lato i wyższe temperatury? :)


Składniki:
  • 300 g truskawek
  • 3 brzoskwinie
  • 110 g cukru 
Truskawki rozdrabniamy blenderem z 70 g cukru. 1/2 części owocowej masy rozlewamy do 6 pojemniczków na lody na patyku do 1/3 wysokości. Wkładamy do zamrażarki na ok. 1 h. Pozostałą masę wstawiamy do lodówki.
Brzoskwinie obieramy ze skórki, rozdrabniamy blenderem z 40 g cukru. Wlewamy do zamrożonych truskawek, do 2/3 wysokości pojemników. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę.
Pojemniczki uzupełniamy pozostałą masą truskawkową i ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
Po tym czasie mamy gotowy sorbet! :)

Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Proste,zdrowe i efektownie wyglądające ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektowne :) mogłabym jeść codziennie, nawet przy niskich temperaturach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to muszą być cudownie cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Puchota.
    Zapraszam do mojej akcji Lody, lody dla ochłody na Mikserze.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...