29 października 2014

Tarta dyniowa z jabłkiem.

Nie samą dynią człowiek żyje, dlatego warto dodać do niej też równie smaczne jabłko. Wyszedł z tego smaczny "mix", bo jedno, jaki i drugie "lubi" obecność przypraw korzennych, no i dynia nie jest w tej tarcie osamotniona, jabłko dobrze do niej pasuje, choć to ona oczywiście dominuje (nie tylko gabarytami przed przetworzeniem, ale i smakiem :)).

No i w końcu na blogu pojawiło się dyniowe ciasto (i nie ostatnie w tym sezonie! :)), bo do tej pory były tylko "przekąski". Ślimaczek, pączek i magdalenka cieszą oko i podniebienie, ale są słodkościami do zjedzenia przeważnie "na szybko", jedna, dwie sztuki do porannej kawy, albo na przerwie w pracy, czy szkole. Oczywiście nie zawsze tak jest, ale ciasto z prawdziwego zdarzenia, to zawsze ciasto :) Można je elegancko ozdobić, podać na paterze gościom, czy po prostu najbliższym i cieszyć się smakiem i nie przez chwilę, przy cieście powinno się cieszyć chwilą i ją wydłużać - przecież można sięgać po kolejny kawałek - on na pewno nie doda złych kalorii, ale szczęścia, które dał czas spędzony razem, bo czas przy stole z dobrą kawą i chociażby tartą dyniową ma łączyć i umacniać, a nie dzielić :)

I choć jest to tylko (albo aż) tarta, to pięknie prezentuje się na jesiennym stole i może dać wiele dobrego, tak jak w zasadzie każde ciasto zrobione z sercem :)

P.S Przepis znalazłam w gazetce ogrodniczej "Mam ogród", ale zmieniłam proporcje, bo podane wydały mi się nieco "nierealne" i zamieniłam nektarynkę na jabłko - połączenie dyni i jabłka wydaje mi bardziej "polskie" :)


Składniki (forma 28 cm):

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy dyniowej* 
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum 45 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, obciążamy (np. fasolą) i podpiekamy 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i przygotowujemy nadzienie.
    Nadzienie:
    • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
    • 100 g cukru brązowego lub trzcinowego
    • 100 g śmietany kremówki (30/36%)
    • 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego
    • 1 szklanka puree dyniowego*
    • 1 jabłko (pokrojone i rozgotowane do postaci puree - łączymy je z puree dyniowym)
    • 1 łyżeczka przyprawy dyniowej* 
    Żółtka ucieramy z cukrem i kremówką na puszystą masę, następnie dodajemy puree dyniowo - jabłkowe oraz przyprawę dyniową i budyń. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy dyniowej. Wylewamy całość na podpieczony spód i pieczemy przez 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. Całkowicie wystudzoną tartę przed podaniem dekorujemy rozetkami z bitej śmietany (100 ml ubite z 1 łyżką cukru pudru).

    Smacznego! :)
    * Poradnik dla początkujących "dyniomaniaków" znajdziecie TU, znajdziecie tam m.in. informacje jak zrobić puree i przyprawę dyniową.


    Przepis na tartę dyniową z jabłkiem bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni:     

    2 komentarze:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...