19 listopada 2014

Tarta orzechowa.

Mogłabym nagrodzić tę tartę mianem ciasta listopada i wkleić jej zdjęcie w honorowym miejscu na blogu, żeby każdy ją zobaczył, a później jeszcze skusił się na upieczenie. Mogłabym nawet pokusić się o stwierdzenie, że to najlepsze ciasto tej jesieni, poważnie!

Dlaczego? Bo to nie jest taka zwyczajna tarta orzechowa, czyli kruchy placek, na to trochę orzechów i voila! To jest coś więcej, bo między tymi dwoma warstwami jest obłędny orzechowy krem! A całość wymyślił sam Tomasz Deker.

Skąd zatem mam przepis na to cudo? Poznałam go przed rokiem na warsztatach prowadzonych właśnie przez mistrza. Próbowałam tej tarty już wtedy, ale to był mały kawałek jedzony "w biegu", ale mimo to poczułam, że jeszcze się spotkamy. I nadszedł ten jakże piękny dzień, kiedy wyjęłam własną tartę orzechową z piekarnika.

Już podczas jej przygotowywania można nabrać apetytu, bo ciężko nie posmakować pięknie pachnącego kremu i przyprażonych orzechów. A pełnia szczęścia nastaje podczas smakowania całości: z jednej strony chciałoby się delektować nią jak najdłużej, a z drugiej ciężko się powstrzymać, żeby od razu nie zjeść połowy ciasta! :)

Jak w najprostszy sposób opisać ten smak? Jeśli bliskie są Wam takie orzechowe łakocie jak Ferro Rocher, czy batonik Kinder Bueno - to będzie zdecydowanie Wasz smak i na pewno upieczecie tę tartę nieraz! :)

P.S Przepis zawiera moje minimalne zmiany, w oryginale jest inny kruchy spód oraz większa ilość orzechów (uważam, że 300 gram wystarcza - i tak jest to dość kosztowne ciasto), zmiana jest także w dekoracji - ja polałam swoją tartę czekoladą, na warsztatach była posypana cukrem pudrem - sami zdecydujecie jaka wersja lepiej Wam odpowiada :)


Składniki (forma 25 cm):

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h (lub dłużej). Przygotowujemy masę orzechową.

Masa orzechowa:
  • 50 g masła
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 150 g niezbyt mocno zmielonych orzechów (włoskich, laskowych)
Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy masło i cukier, podgrzewamy. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania gładkiej, gęstej masy bez grudek. Zdejmujemy masę z ognia i zaczynamy miksować mikserem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy zmielone orzechy. Odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia. 

Warstwa orzechowa:
  • 150 g podprażonych na suchej patelni orzechów (włoskich, laskowych - w całości)
Prażymy orzechy na suchej patelni przez 2 - 3 minuty. Zdejmujemy z patelni, odkładamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm, wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy masę orzechową, a następnie podprażone orzechy. Całość zapiekamy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (jeśli brzegi ciasta będą zbyt mocno się rumienić, zmniejszamy do 160). Wyjmujemy, studzimy na kratce.
Wystudzoną tartę dekorujemy polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
  • 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • 1/2 łyżki masła
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cienkimi strużkami polewamy tartę.

Smacznego! :) 

8 komentarzy:

  1. rewelacyjna!!!!!!! Biorę w ciemno. niesamowicie mi sie podoba, czy nie będziesz miała nic przeciwko, jeśli dopisze ją do podsumowania Orzechowego Tygodnia? - nie chciałabym by tak cudowny przepis umknął orzechowym maniakom, jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem jak najbardziej za! :) Będzie mi bardzo miło :) Dziękuję i pozdrawiam ciepło :))

      Usuń
    2. Cudownie:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wypasiona tarta w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...