4 lipca 2013

Różana rolada bezowa z czereśniami i kremem mascarpone.

Są takie ciasta i przepisy na nie, których się nie zapomina. Chodziła za mną od 2009 roku. Nie żartuję. To wtedy TVN Style emitowało program "Słodki świat Rachel Allen", to wtedy pierwszy raz usłyszałam o roladzie bezowej i wodzie różanej. Wiem, trochę to trwało zanim zdecydowałam się na jej zrobienie. Po pierwsze nie miałam pojęcia o zwijaniu rolady (a co dopiero bezowej!), wyszłam z założenia, że nie mam takich umiejętności, po drugie nie był to sezon na czereśnie, a po trzecie: woda różana - co to do licha jest i gdzie to kupić?! Utkwiła mi w głowie głównie dzięki "po trzecie: woda różana". "Szukajcie, a znajdziecie", w dobie Internetu i "mody na pieczenie, gotowanie etc.", nie ma rzeczy niemożliwych do kupienia, tak samo było z wodą różaną. Kupiłam, zrobiłam (zwijanie rolady wcale nie jest poziomem "hard" w kuchni :)) i powiem Wam tylko tyle: warto było czekać te 4 lata!


Składniki:

Rolada:
  • 4 białka
  • 225 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   
Białka ubijamy w misce na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy sok z cytryny (żeby ciasto było lekko ciągnące), wodę różaną, przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Rozsmarowujemy bezę na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 - 18 min. Beza ma być z wierzchu rumiana, a w środku wilgotna (Pavlova w wersji rolady).


Masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki wody różanej
+ szklanka wydrylowanych czereśni, cukier puder do oprószenia

Przygotowujemy masę: serek miksujemy z cukrem pudrem i wodą różaną.
Roladę wykładamy górą do dołu na folię aluminiową oprószoną cukrem pudrem. Rozsmarowujemy równomiernie masę, układamy czereśnie i rolujemy z pomocą folii aluminiowej. Podajemy od razu.


Smacznego! :)

13 komentarzy:

  1. Odpadłam, wymiękłam, wyturlałam się, zaśliniłam, padłam...

    Wstałam.

    O maj Gad! Toż to stworzone dla mnie jest!♥ Czekałaś ze zrobieniem 4 lata?! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. niezła bomba słodyczy, mniaam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Uwielbiam wszystko co bezowe! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda niebiańsko! <3 a co do rolady, to też myślałam, że zawinąć ją to wielka sztuka, ale kurcze.. wyszło mi za 1szym razem, czyli źle nie ma ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda jak chmurka! :) grzechu warta <3

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie ją zwinęłaś :) z czereśniami musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada idealnie, z moim ulubionym serem ! ale czaresnie zamienilabym na truskawki

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fantastycznie! Czasem faktycznie warto poczekać...

    OdpowiedzUsuń
  9. naprawdę wspaniały deser - piękny

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. agateq - Twój komentarz mnie rozbroił :D
    Agnieszka Kaczmarska - Zdecydowanie :)
    Sosna - Jest bombą kaloryczną to fakt, ale raz się żyje ;)
    Kasieńka - Ja też uwielbiam :)
    Joaśka - :)
    Salvador Dali - Mi też wyszło za 1, więc nie taki diabeł straszny ;)
    Elficzna - Miło mi :)
    Łucja - Dziękuję :* O tak, coś innego :)
    ada -Dziękuję :) Myślę, że z truskawkami też byłaby pyszna :)
    gin - Dziękuję :)
    Jagienka - Dziękuję pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja za bezę dam się pokroić! Wspaniała rolada :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...