28 maja 2014

Koktajl arbuzowo - limonkowy. Aqua fresca arbuzowa.

Piliście kiedyś koktajl z arbuza? Bo ja nie. I muszę przyznać, że była to wielka strata. Jest po prostu pyszny i orzeźwia w upalne dni bardziej niż arbuz pokrojony zwyczajnie w plasterki :)

Wprawdzie dziś zastałam nieciekawy widok za oknem, bo odkąd otworzyłam oczy po prostu leje i o w taki dzień o poranku bardziej pasuje gorąca kawa, niż zimny koktajl, ale wierzę, że ciepło wróci do nas lada chwila (bądź co bądź lepszy kilkugodzinny upał, od kilkugodzinnej ściany deszczu) i przepis na aqua frescę będzie "na czasie".

W sklepach można dostać już coraz lepszego arbuza, z pięknym czerwono - różowym miąższem i intensywnie zieloną skórką. Jest już na tyle słodki i soczysty, że da się z niego zrobić smakowity napój. Aqua fresca wywodzi się z Ameryki Środkowej i największą popularnością cieszy się w Meksyku. Jest to więc dla nas coś nieco egzotycznego, tym bardziej, że na przełomie maja i czerwca najbardziej spragnieni jesteśmy koktajli z naszych, polskich truskawek, ale może coś dla odmiany? ;)


Składniki (2 szklanki):
  • 1/2 arbuza
  • 1 limonka
  • woda sodowa
  • kostki lodu
Arbuza oczyszczamy z pestek, wydrążamy miąższ. Miąższ umieszczamy w misce, dodajemy sok wyciśnięty z limonki i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Rozlewamy do szklanek, dodajemy kostki lodu i ew. odrobinę wody sodowej.

Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. Faktycznie arbuza już jedliśmy i był całkiem smaczny! koktajl podoba mi się bardzo, kiedyś nawet robiłam z arbuza, chętnie wypiłabym też Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super :) z poączątku myslalam,ze to koktajl truskawkowy...ale miło mnie zaskoczyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W końcu są arbuzy i takie boskie napoje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to chyba przejadę się zaraz na zakupy i kupię tego arbuza bo narobiłaś mi ochoty na ten napój :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...