10 maja 2014

Torcik śmietanowo - rabarbarowy.

Mogę szczerze powiedzieć, że "tonę" w w morzu kulinarnych czasopism i książek kucharskich, a oczy świecą mi się na widok chyba każdej nowości :) Są dla mnie nieustanną inspiracją i źródłem przepisów. Dlaczego o tym mówię? Bo ten wyjątkowy tort, to właśnie "gazetowe" znalezisko. I co ciekawe nie pochodzi z "mojej sterty" :)

Gazetki z przepisami nieraz lubi zakupić i "zachomikować" gdzieś w szafce też moja babcia, i to ona niedawno podrzuciła mi nowego (choć to kwestia względna, bo gazetka była z 2012 roku :)) kusiciela z kilkoma świetnymi pomysłami na rabarbar :)) A tytuł brzmi przekornie "Pyszne Ciasta na Wielkanoc" ;)

Pośród wielkanocnych bab, znalazł się tam przepis na piękny, wiosenny tort z rabarbarem. Przepis, który udowodnił, że tort nie zawsze musi składać się z biszkoptu. Przyzwyczailiśmy się, że tort = kilka biszkoptowych placków przełożonych kremem, a można przecież zrobić go też na blatach bezowych, kruchych, czy na plackach z ciasta ucieranego. I tak, ten rabarbarowy tort zbudowany jest na bazie tych ostatnich i uwierzcie, że nie brakowało mu nic, a nic, zarówno w kwestii smaku (był chyba nawet smaczniejszy od klasycznego) i dostojności (a to już możecie ocenić sami :)). Nie jest wcale łatwiejszy do wykonania, wręcz przeciwnie trzeba się przy nim trochę napracować. Może nie w kwestii dekorowania (bo polega ona wyłącznie na oprószeniu tortu cukrem pudrem :)), ale samego złożenia. Jednak mimo to, naprawdę warto, bo zaskakuje smakiem i ma się chęć na kolejny, i kolejny kawałek :)


Składniki (tortownica o śr. 26 cm):

Ciasto z bezą:
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 325 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g płatków migdałowych
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z solą i 125 g cukru na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy do masy jajecznej. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią 1/2 część ciasta. Przygotowujemy bezę.
Połowę białek ubijamy z 100 g cukru. Wykładamy na ciasto. Posypujemy całość połową płatków migdałowych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg) przez ok. 25 - 30 minut.
Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta i pozostałymi białkami.
Placki studzimy. Przygotowujemy masę rabarbarową.

Masa rabarbarowa:
  • 500 g rabarbaru
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (mały budyń)
Rabarbar oczyszczamy, kroimy w plasterki. Zalewamy go wodą, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpadnie (mogą zostać pojedyncze kawałki). Budyń mieszamy z 4 łyżkami wody i wlewamy do gotującego się rabarbaru. Całość zagotowujemy, zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na pierwszy placek wykładamy masę rabarbarową. Odstawiamy do lodówki na ok. 0,5 h do schłodzenia. Przygotowujemy krem śmietanowy.

Krem śmietanowy:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy śmietanę na schłodzony placek z masą rabarbarową. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale :)
    p.s. z tymi gazetkami i książkami kucharskimi mam podobnie, czasem mam wrażenie że pod nimi tonę, choć wcale nie mam ochoty z pod nich wyjść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja tam też mogę w nich tonąć, niech przybywa, inspiracji nigdy nie za wiele :D

      Usuń
  2. Przepiękny torcik. : )
    Ta bezowa 'czapeczka' jest urocza. *.*
    A z tymi czasopismami i książkami to już taka blogerska przypadłość. c:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To jest zdecydowanie nasza "choroba" :D

      Usuń
  3. mmm... wygląda przepysznie... aż zgłodniałam:) A Twój blog jest niesamowity! będę tu często wpadać i zacyznam obserwować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten torcik robi spore wrażenie, jest rewelacyjny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow ten torcik wygląda obłędnie :O !

    OdpowiedzUsuń
  6. łał! Wygląda fantastycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczny torcik, ja wykorzystałam mandarynki z puszki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...