21 lipca 2013

Tort mocno jagodowy.

Statystyki bloga Google mogą być bardzo inspirujące. To znaczy nie statystyki same w sobie, a to co wpisujecie w wyszukiwarkę. I tak właśnie było z tym tortem. Raz, drugi, trzeci pojawiło się hasło "tort jagodowy", więc wychodzę Wam na przeciw i jest :) Wprawdzie wizualnie nie jest idealny, nie jest tak jak chciałam żeby był, ale w smaku był bardzoo dobry. Cóż, mistrza cukiernictwa ze mnie raczej już nie będzie (no chyba że przejdę bardzo intensywny kurs dekoratorski :)) i założyłam sobie, że w najbliższym czasie (dopóki nie skończę ww. kursu i nie kupię dobrego sprzętu do dekorowania) nie zrobię tortu. Ale na razie zostawiam Was z tym, który jest, na pewno nie jedna i nie jeden z Was ozdobi go lepiej, choć jak to mówią grunt, że w smaku był dobry ;)


Składniki (tortownica o śr. 20 cm):

Biszkopt kakaowy (MW):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. I tu są dwie możliwości: suche składniki wmieszane mikserem na bardzo (!) wolnych obrotach dadzą Wam biszkopt mniej puszysty, objętościowo mniejszy (forma 20 cm, na zdjęciach). Składniki wmieszane szpatułką, również bardzo delikatnie (!) spowodują, że biszkopt będzie bardziej puszysty i wypełni formę 22 cm wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą bezpieczniejszą.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

Pianka "leśna" z jagodami:
  • 1 galaretka o smaku owoce leśne
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki jagód
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć zaczynamy ubijać śmietanę. Wlewamy galaretkę cały czas miksując. Na końcu dodajemy jagody. Wykładamy masę na pierwszy blat biszkoptowy ułożony na spodzie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia, przykrywamy kolejnym blatem, delikatnie dociskamy. Wkładamy do lodówki na ok. 0,5 h. Przygotowujemy krem śmietanowy.

Krem śmietanowy z jagodami:
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3/4 szklanki jagód
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy żelatynę (miksujemy na najwyższych obrotach) oraz jagody (na niższych). Wyjmuemy ciasto z lodówki i wykładamy krem na blat biszkoptowy. Przykrywamy ostatnim blatem i ponownie wkładamy do lodówki na 0,5 h.

Dekoracja:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3/4 szklanki jagód
  • listki świeżej melisy
Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wykładamy 1/3 część śmietanki na wierzch, 1/3 na boki, resztę zostawiamy do dekoracji. Końcówką z dużą gwiazdką wyciskamy dwa okręgi, jeden na brzegu, drugi ok. 1,5 cm dalej (tak jak na zdjęciu), w środku robimy gwiazdkę. Przestrzenie wypełniamy jagodami. Dekorujemy listkami świeżej melisy.

Smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. o wow, ależ Ty kusisz tym tortem! wspaniały.
    kwintesencja sezonu jagodowego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym być znów małą dziewczynką, której ktoś zrobiłby taki ładny tort... Pamiętam z dzieciństwa smak takich wypieków. A teraz? WOlę upiec muffinki, babeczki, ciasteczka czy zwykłe ciasto w prostokątnej blasze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim zdaniem prezentuje się wspaniale :)
    Narobiłaś mi apetytu na ciasto z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o ja.. cierpię na jagodowe parcie, a tu taka pychota! No ropzływaaaam się <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Encantadora torta luce muy rica y hermosa,saludos y abrazos.

    OdpowiedzUsuń
  6. bogaty!:)
    Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  7. Karmel-itka. - Dziękuję bardzo :)
    GrowinUp - Dziekuję i dzielę się :)
    agateq - Każdy z nas chce czasem wrócić..
    gin - Bardzo mi miło, dziękuję :)
    Sosna - :)
    Salvador Dali - Miło mi ogromnie! :)
    Rosita Vargas - Muchas gracias, saludo!
    Olcik - Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałości! Zrobię sobie taki na urodziny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...