26 lutego 2014

Proste ciasto cytrynowe.

Już jutro Tłusty Czwartek. Największą popularnością na blogach kulinarnych cieszą się oczywiście pączki, faworki i oponki, ale pewnie większość z Was w weekend już nie będzie mogło patrzeć na tłuste słodkości i zapragnie czegoś innego, prostszego i mniej kalorycznego ;) Nie mogłabym nie wyjść Wam na przeciw, dlatego dziś zamiast kolejnego przepisu na pączki proponuję Wam ciasto cytrynowe (które roboczo nazwałam weekendowym tudzież niedzielnym, bo piekłam je właśnie w tym czasie i idealnie pasuje do leniwej, popołudniowej kawy :))
Przy okazji wstawiania zdjęć tego ciasta, wdałam się w rozmowę z koleżanką na temat prostych wypieków. Uważam, że na blogu powinny pojawiać się w miarę często, bo właśnie takich szukacie. Koleżanka utwierdziła mnie w tym, bo powiedziała "Ty szukasz w książkach rzeczy bardziej skomplikowanych, a ja w Internecie i najczęściej wpisuję proste albo łatwe i pewnie więcej jest takich jak ja".
Żeby było przewrotnie ten przepis jest z książki i jest prosty :) Sprawia, że nawet osoby, które szukają rzeczy nieskomplikowanych, stają się małymi mistrzami słodkiej kuchni francuskiej :) Bo ta receptura pochodzi z "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo i jest znana przez większość francuskich kucharzy na pamięć :) W ogóle się im nie dziwię, ja zapamiętałam już po pierwszym pieczeniu (pierwszym i na pewno nie ostatnim - zmieniłam tylko nazwę z cytrusowego na cytrynowe, bo użyłam cytryn, a nie cytryny i pomarańczy :)) Jest to ciasto, które świetnie sprawdzi się w sytuacjach "awaryjnych", kiedy musimy korzystać z tego co mamy pod ręką, ale chcemy upiec coś wedle zasady, że czasem najprostsze smakuje najlepiej :)


Składniki:
  • 4 jajka
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • skórka starta z 2 sparzonych cytryn (lub 1 cytryny i 1 pomarańczy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag masła, roztopionego i wystudzonego

Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj masłem formę do małego keksu i oprósz je mąką. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z połową cukru. W drugiej misce ubij żółtka z resztą cukru na puszystą masę.
W innej misce wymieszaj mąkę, sól, skórkę cytrynową (i ew. pomarańczową) oraz proszek do pieczenia i wsyp do masy żółtkowej.
Wlej roztopione masło, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec, ostrożnie mieszając, dodaj pianę z białek.
Przełóż masę do formy, wstaw do piekarnika i piecz 35 - 40 minut. Jeśli czubek noża wbity w środek ciasta jest suchy po wyjęciu, ciasto jest upieczone.
Najlepsze jest tego samego dnia, ale w hermetycznym pojemniku ciasto można przechowywać kilka dni.

Smacznego! :)


Zapraszam także do obserwowania Happy Kitchen na:  

http://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/fb_zps5381ab6c.pnghttp://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/pinterest-icon-flower-red_zps02655f9f.pnghttp://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/instagram_circle_gray-64_zpsf97bea57.png

6 komentarzy:

  1. Cudne ciasto :) Lubię wszystkie takie cytrynowe cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! zjadłabym z największą przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta piaskowe, idealne do kawy i herbaty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ mam wielką ochotę na takie ciasto ! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna, klasyczna i lekka propozycja na odpoczynek po tym tłustym czasie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś koleżanka poczęstowała mnie podobnym, było pyszne! Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...