12 lipca 2013

Jagodowy sernik na zimno na serkach homogenizowanych, na spodzie z sucharków i kremu czekoladowo - orzechowego.

Kolejny sezonowy sernik na zimno. Tym razem na spodzie, który podbił moje serce, kiedy zrobiła go mama moich przyjaciółek. Ale po kolei. Zacznijmy od góry, czyli "las w pełnej krasie" - koleżanki jagody w towarzystwie równie leśnej galaretki. Następnie dobrze znana z sernika truskawkowego masa sernikowa z serka homo. I on! Sucharkowy spód z nutellą! Słodki, chrupiący, idealnie uzupełnia się z warstwą nr 1 i 2. Bierzcie i korzystajcie, dopóki mamy jagody :)


Składniki (tortownica o śr. 20 cm):

Spód:
  • 12-13 sucharków (1/2 opakowania)
  • 300 g kremu czekoladowo - orzechowego typu Nutella
Sucharki łamiemy na kawałki, kruszymy i rozdrabniamy na "bułkę tartą" (choć nie do końca) za pomocą blendera lub tłuczka. Dodajemy do sucharków krem orzechowy w temp. pokojowej i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki do powstania ścisłej masy, którą wyłożymy tortownicę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Tortownicę z sucharkowym spodem wkładamy do lodówki. Robimy masę sernikową.
Masa sernikowa (MW):
  • 350 g serka homogenizowanego waniliowego typu Danio
  • 125 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
Kremówkę ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier puder. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy serek. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy i wlewamy do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.Wylewamy masę serową na sucharkowy spód i wkładamy do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
Jagodowa góra:
  • 1-1,5 szklanki jagód
  • 1,5 op. galaretki o smaku owoce leśne przygotowanej wg. instrukcji na opakowaniu (galaretkę można zrobić wcześniej, będzie stygła w trakcie przygotowywania spodu i masy serowej)
Do wystudzonej galaretki wrzucamy jagody. Wylewamy tężejącą galaretkę na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Smacznego! :)

9 komentarzy:

  1. mmm mniam :) uwielbiam serniki i jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda :) piszę się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. meravigliosa, e....buonissima!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak przeczytałam opis to nie byłam pewna, czy mogę pozwolić sobie na ślinotok, czy już powinnam być w biegu do ciebie po kawałek!
    Cudowne ciacho, prezentuje się nieziemsko, o smaku nie wspominając.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny..
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojjj coś pysznego :) ! Trzeba wykorzystać sezon jagodowy w 100 % !

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakoś nie przepadam za tym na serkach;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co lubię zawarte jest w tym jednym cieście :D

    OdpowiedzUsuń
  9. chantel - W takim razie tylko zrobić :)
    Łucja - Dziękuję, częstuj się moja droga :)
    Simo - Grazie! :)
    Salvador Dali - I o to mi właśnie chodziło! :D
    Olcik - :)
    Paulina Urbańczyk - Dokładnie :)
    GrowingUp - No cóż :)
    ola in the kitchen - To bierz kawałek :) !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...